Svijet

Hamas o izraelskoj ofanzivi na Rafah: Upozoravamo, to bi mogao biti masakr

Hamas je danas upozorio da bi izraelska ofanziva na Rafah mogla dovesti do desetaka hiljada mrtvih i ranjenih u tom gradu na jugu Gaze, posljednjem utočištu za stotine hiljada palestinskih civila.

Očevici su danas izvijestili o novim izraelskim napadima na područje Rafaha gdje prema podacima UN-a sada živi više od 1.3 miliona Palestinaca, velikom većinom civila koji su pobjegli od rata koji već četiri mjeseca bjesni između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Nakon što je u srijedu naredio vojsci da pripremi ofenzivu na Rafah, premijer Benjamin Netanyahu je u petak od nje zatražio i da dostavi plan za evakuaciju civila i uništenje Hamasa u tom gradu. “Upozoravamo na katastrofu i masakr koji bi mogao rezultirati desecima hiljada mučenika i ranjenih”, rekao je danas Hamas, dodajući da odgovornim za moguće posljedice smatra “američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelsku okupaciju”.

Nakon grada Gaze, zatim i Kan Junisa, Izrael sada cilja na kopnenu operaciju u Rafahu. Ovaj grad iza kojeg stoji zatvorena granica s Egiptom dom je stotinama hiljada Palestinaca koji su pobjegli od bombardiranja i borbi sa sjevera teritorija dok su se kretali prema jugu. Sada se nalaze u očajnim uvjetima u Rafahu pretvorenom u veliki logor.

“Nemoguće je postići cilj rata bez eliminacije Hamasa i ostavljanja četiri bataljona Hamasa u Rafahu”, a to zahtijeva da se “civili evakuiraju iz borbenih zona”, rekao je Benjamin Netanyahu. Za sudbinu civila zabrinuti su UN, pa i SAD, glavni saveznik Izraela.

“Provođenje takve operacije sada (u Rafahu) bez planiranja i bez razmišljanja na području u kojem živi milion ljudi bila bi katastrofa”, upozorio je ove sedmice američki State Department.

Predsjednik Joe Biden u četvrtak je ozbiljno povisio ton prema Izraelu, ocijenivši “odgovor u pojasu Gaze” na napad 7. oktobra “pretjeranim”,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh