Svijet

U Norveškoj najjača oluja u zadnjih 30 godina, brzina vjetra veća od 193 km/h

Oluja Ingunn pogodila je Norvešku s udarima vjetra čija je brzina većina od 193 km/h, piše Sky News.

Domaćinstva u centralnim područjima jučer ujutro nisu imala struje, a zbog vjetra je autobus izletio s ceste sjeveroistočno od Bergena.Niko od 14 putnika u autobusu nije povrijeđen, rekla je policija. U nekim dijelovima Norveške zatvorene su škole, ceste, tuneli i mostovi.

Vjetar je isčupao nekoliko prozora hotela u Bodu u okrugu Nordland, gdje je policija izdala upozorenje na “opasnost po život” u centru Boda. Bodo se nalazi sjeverno od Arktičkog kruga.

Upravitelj hotela potvrdio je štetu na hotelu Radison Blu od 13 spratova. Šteta je nastala na najvišem spratu zgrade hotela. Oko centra Bodoa postavljen je policijski kordon. Oštećenje je pretrpjela i bolnica u Harstradu. Fotografije u norveškim medijima prikazuju platformu za slijetanje helikoptera prepunu krhotina.

“Crjepovi lete posvuda po gradu i vidljivost je loša”, rekao je glasnogovornik grada Oivind Arvola za norvešku televiziju NRK.

Oluja, koju su norveški meteorolozi proglasili najjačom koju je zemlja vidjela u posljednjih 30 godina, pogodila je u centralno područje Norveške zemlje u srijedu. Jučer se oluja pomaknula prema sjeveru. Meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Arktika, prenosi Index

Norveški rekord postavljen je u srijedu navečer za jak vjetar, javljaju mediji u zemlji. Srednja brzina vjetra u Norveškoj bila je ekvivalent uraganu treće kategorije, jer je iznosila preko 190 km/h. Meteorolozi kažu da će se oluja pomaknuti prema sjeveroistoku te oslabjeti i da će se vjetrovi početi brzo smanjivati, piše Sky News.

Bjornar Gaasvik, glasnogovornik policije u regiji Troendelag, rekao je za norvešku novinsku agenciju NTB da je državna agencija za javnu sigurnost primila između 40 i 50 dojava tokom noći od ljudi pogođenih olujom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh