Svijet

Nakon Bidenove naredbe: SAD sankcioniše izraelske doseljenike

Ministarstvo financija izdalo je sankcije za četvoricu izraelskih doseljenika.

Desilo se to nedugo nakon izdavanja izvršne naredbe Bidenove administracije kojom se odobrava ovakva vrsta akcije protiv “osoba koje potkopavaju mir, sigurnost i stabilnost na Zapadnoj obali”.

David Chai Chasdai, Yinon Levi, Einan Tanjil i Shalom Zicherman dodani su na popis posebno označenih državljana i blokiranih osoba Ministarstva financija.

Podsjetimo, Bijela kuća objavila je novu izvršnu uredbu usmjerenu protiv desničarskih izraelskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje su napadi na Palestince, koji imaju za cilj da ih istjeraju s njihove zemlje, dosegli rekordne nivoe.

“Ova naredba omogućit će Sjedinjenim Američkim Državama izricanje finansijskih sankcija protiv onih koji upravljaju ili učestvuju u određenim radnjama, uključujući radnje ili prijetnje nasiljem protiv civila, zastrašivanje civila kako bi ih natjerali da napuste svoje domove, uništavanje ili zapljenu imovine ili angažiranje u terorističkim aktivnostima na Zapadnoj obali”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh