Svijet

Studentkinja pojela “veganski” tiramisu i umrla

Studentkinja Ana Belisario (20) umrla je nakon što je u jednom restoranu u Milanu pojela desert tiramisu i pala u anafilaktički šok.

Pixabay - tiramisu

Djevojka je bila alergična na mliječne proizvode, a u desertu, na kojem je bilo naznačeno da je veganski, bilo je mlijeka u tragovima, piše Corriere de la Serra.

Sve se dogodilo početkom prošle godine kada je bila na večeri sa dečkom, a preminula je 5. februara iste godine.

Zbog njene smrti dvije žene se sumnjiče za ubistvo iz nehata. Istraga je pokrenuta protiv majke i kćerke vlasnice poslastičarnice koja ovaj desert dostavlja u 63 italijanska restorana.

Prema preliminarnim nalazima istrage, sumnja se da su osumnjičene pomiješale fakture veganskih slatkiša sa desertima koji sadrže mlijeko, što je dovelo do katastrofalnog ishoda i smrti mlade studentkinje. Dobile su i zabranu preduzetničke djelatnosti.

U rekonstrukciji događaja koji su napravili tužioci Ticiane Siciliano i Luće Galja, navodi se da je tragediji kumovala činjenica da se u poslastičarskoj laboratoriji nije poštovalo odvajanje sastojaka, kao i to što osoblje nije prošlo odgovarajuću obuku već samo četveročasovni kurs.

Nakon što je naručila tiramisu, djevojka je provjerila deklaraciju, ali i tražila dodatne informacije budući da joj je bilo bitno da u hrani nema tragova mliječnih proizvoda. Nakon samo nekoliko zalogaja joj je pozlilo te je otrčala u toalet kako bi povratila.

Popila je lijekove koje je uvijek nosila sa sobom, ali ubrzo se onesvjestila te preminula u bolnici. Djevojka je studirala modni dizajn i redovno odlazila u sporni restoran. Bila je alergična na jaja, a i od rođenja je imala alergiju na mlijeko.

U drugim pakovanjima tiramisua iste robne marke takođe su pronađeni tragovi mliječnih proteina. Pronađeni su i tragovi jaja u majonezu u sendviču koji je takođe trebalo da bude veganski, a koji je studentica naručila za glavno jelo, piše Daily Mail, prenose nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh