Svijet

Blinken: Previše je Palestinaca ubijeno, posebno djece

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u subotu da države Bliskog istoka moraju iskoristiti svoj uticaj na regionalne aktere kako bi osigurale obuzdavanje sukoba u Gazi i spriječile “beskrajni ciklus nasilja”.

Blinken je govorio nakon sastanka sa liderima Turske i Grčke na početku jednosedmičnog putovanja sa ciljem smirivanja tenzija koje su porasle od početka rata Izraela sa Hamasom u oktobru.

U interesu je praktično svih nacija na Bliskom istoku da obuzdaju borbe, rekao je Blinken novinarima.

“Želimo biti sigurni da zemlje koje se tako osjećaju također koriste svoje veze, koriste svoj uticaj, koriste svoje odnose s nekim od aktera koji bi mogli biti uključeni kako bi držali poklopac na stvarima, kako bi bili sigurni da ne vidimo širenje sukoba”, rekao je prije nego što je odletio u Jordan.

Libanska grupa Hezbolah koju podržava Iran saopštila je u subotu da je ispalila rakete na Izrael, a njen glavni neprijatelj rekao je da je udarila u “terorističku ćeliju” u znak odmazde.

Blinken je rekao da je veoma važno da Izrael ima sigurnost na sjeveru zemlje.

“Iz perspektive Izraela, očito nije zainteresiran, ne želi eskalaciju… ali oni također moraju biti potpuno spremni da se brane”, rekao je.

Blinken, koji će također posjetiti arapske države, Izrael i okupiranu Zapadnu obalu, rekao je da će, ako napori za rješavanje krize ne uspiju, ishod biti “beskrajni ciklus nasilja… i životi nesigurnosti i sukoba za ljude u regionu”.

Također je rekao da će razmotriti šta bi se moglo učiniti da se maksimizira zaštita civila u Gazi i poveća isporuka humanitarne pomoći.

“Previše Palestinaca je ubijeno, posebno djece”, rekao je on.

Rat je počeo kada su Hamasovi borci napali Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši 240 talaca.

U izraelskoj ofanzivi kasnije je ubijeno 22.700 Palestinaca, prema palestinskim zvaničnicima, a sukob se proširio na Zapadnu obalu, Liban i Crveno more. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh