Svijet

Kremlj: EU i SAD shvataju da se pomoć Ukrajini krade, na terenu nema vrijednost

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov uvjeren je da više novca koji Zapad izdvaja za Ukrajinu neće promijeniti tok događaja u ratu.

“Taj novac nije u stanju promijeniti tijek događaja u specijalnoj vojnoj operaciji”, rekao je Peskov medijima.

Glasnogovornik ruskog čelnika komentirao je planove Evropske unije koji, prema Financial Timesu, predviđaju 20 milijardi eura finansijske pomoći Ukrajini.

“Ovaj novac se dodjeljuje na štetu EU privrede koja ionako prolaze kroz teška vremena. Taj se novac dodjeljuje na štetu industrije zemalja EU i na štetu budućnosti zemalja EU”, naglasio je Peskov.

Prema njegovom mišljenju, SAD i Evropa već su shvatile da se značajan dio tih sredstava pljačka.

“I Evropljani i Amerikanci savršeno razumiju razinu korupcije u Ukrajini. Oni shvaćaju da se znatan dio tog novca krade”, istakao je Peskov. Precizirao je da “to znaju i vodstva zemalja koje izdvajaju novac”, a što je najvažnije “to se postepeno razjašnjava i bit će još jasnije poreznim obveznicima tih zemalja”.

“Teško da će im se svidjeti. Naravno, razumijemo da Evropska unija doživljava prilično ozbiljne konflikte unutar sebe po pitanju nastavka dodjele novca. Taj se novac dodjeljuje kako bi se rat nastavio i podržao režim koji ga troši u nepoznate svrhe i s nepoznatom učinkovitošću”, rekao je Peskov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh