Vijesti

Cvijanović pred Vijećom sigurnosti UN-a:Tekst Rezolucije o Srebrenici je skriven

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović danas se putem video linka obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

U svom obraćanju Željka Cvijanović je kazala da se želi zahvaliti na prilici da se obrati.

“Dozvolite da se prvo zahvalim na prilici da se izrazim i kažem svoje poglede na dešavanja u zemlji. Ja sam izabrana u ime RS, jedan od dva entiteta koja čine BiH. Kao podsjetnik, druga dva člana su izabrana od strane drugog entiteta. BiH ne predstavlja jednu izbornu jedinicu, kada je riječ o izborima na teritoriju BiH.”

Potom je Cvijanović je istaknula da želi da kaže nekoliko riječi o Republici Srpskoj.

“Želim da kažem nekoliko riječi o RS i položaju institucija koje se često predstavljaju pogrešno. Republika Srpska ne krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum. Zagorava Ustav BiH i da sva tri naroda imaju mehanizam zaštite. Dakle, visoki predstavnici moraju biti imenovani prema procedurama Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i trebaju djelovati prema svojim nadležnostima. RS ne krši međunarodno pravo, zagovara Ustav da se poštuje kao i da se ustavna prava ne zloupotrebljavaju. Kao što je slučaj sa Rezolucijom o Srebrenici. Na pripremi ove rezolucije za glasanje na Generalnoj skupštini UN radi se bez ikakvih prethodnih konsultacija i odobrenja od strane relevantnih i nadležnih institucija BiH”, navela je, a zatim dodala,piše N1

“Republika Srpska je postojana u stavu da samo naše demokratski izabrane institucije imaju pravo da donose zakone i da zakone ne mogu i ne smiju nametati neizabrani strani državljani. Republika Srpska je opredijeljena za mir i stabilnost i želi da vidi BiH kao istinski demokratsku i suverenu državu sposobnu da promoviše unutrašnji dijalog u traženju uravnoteženih, u Ustavu utemeljenih rješenja koja bi odgovarala svima u BiH. Nažalost, izazovi sa kojima se suočavamo posljednjih godina prijete da ugroze ne samo Ustav BiH nego i bezbjednost i stabilnost zemlje, pa čak i cijelog regiona Zapadnog Balkana. Ovim prijetnjama direktno doprinose oni koji Bosnu i Hercegovinu uporno drže u statusu kvazi-protektorata, gdje se zaobilaze vladavina prava i demokratsko upravljanje, a autokratske / kolonijalističke strane intervencije sprečavaju pomirenje među našim narodima”.

Istaknula je kako ona kaže da je RS posvećena miru i stabilnosti.

“Želimo da vidimo BiH kao suverenu državu koja može promovirati interni dijalog. Trenutno postoji nekoliko izazova za mir i stabilnost u BiH. To iniciraju domaći politički akteri , koji žele ponovo da potpisuju Dejtonski sporazum, međunarodno pravo. Dok se srpski i hrvatski narod i njihovi izabrani predstavnici dosljedno bore za poštovanje Dejtonskog sporazuma onako kako je napisan i potpisan, Bošnjaci i njihovi izabrani predstavnici zalažu se za unitarnu i centralizovanu državu”, kazala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh