Svijet

Macron: Francuska je uvijek primala i primat će strance

Zakon je neophodan rezultat kompromisa, rekao je Macron, ističući da se ne slaže sa svim aspektima zakona.

Emmanuel Macron - vijesti.ba

Francuska je uvijek je primala i nastavit će primati strance, posebno tražioce azila i studente, kazao je predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za televizijski program “C à vous”, u svom prvom javnom komentaru otkako je sporna imigraciona reforma izglasana kao zakon nedugo prije u ponoći u utorak.

Zakon je neophodan rezultat kompromisa, rekao je Macron, ističući da se ne slaže sa svim aspektima zakona.

– Politički život sastoji se od kriza, dogovora i nesuglasica – kazao je.

Kontroverzna nova pravila – uključujući imigracijske kvote, koja otežavaju djeci imigranata da postanu francuski državljani i odgađaju pristup migranata socijalnim beneficijama – dodana su nacrtu zakona kako bi pridobili podršku desničarskih zakonodavaca za njegovo usvajanje.

Prijedlog zakona također olakšava protjerivanje ilegalnih migranata i uz zaostajanje u vezi s planovima za ublažavanje boravišnih dozvola za radnike u sektorima s nedovoljnom radnom snagom.

Te i druge mjere izazvale su nelagodu među Macronovim zakonodavcima više lijevo orijentiranim, a deseci su bili ili suzdržani ili su im izrazili neodobravanje na glasanju.

Macron se suočio s pukotinama unutar svoje vladajuće koalicije nakon što je parlament usvojio zakon, uključujući i ostavku njegovog ministra zdravstva, Auréliena Rousseaua.

Iako je krajnje desničarska stranka Nacionalni skup Marine Le Pen podržala zakon, u potezu koji su neki mediji nazvali “poljubac smrti”, Macron je insistirao na tome da nije “izdao” glasače koji su se okupili iza njega kako bi zadržali Le Pen na vlasti, s kojom se suočio tokom njegove kandidature za reizbor 2022.

– To je štit koji nam je trebao – kazao je Macron o zakonu u svom intervjuu.

Novi zakon je „vrlo jasno“ usmjeren na obeshrabrivanje ilegalne imigracije, tvrdi on.

Taj zakon omogućit će nam da se borimo protiv onoga što hrani stranku Nacionalni skup – kazao je Macron, posebno naglašavajući strahovanja od imigracije.

– Francuska ima “problem imigracije” – priznao je Macron, ističući da zemlja nije “preplavljena imigracijom”, prenosi AFP, piše FEN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh