Svijet

Evropski saveznici Izraela i izraelski demonstranti pozivaju na prekid vatre u Pojasu Gaze

Neki od najbližih evropskih saveznika Izraela i izraelski demonstranti pozvali su danas na prekid vatre posle nedavnog ubistva trojice talaca koji su mahali bijelom zastavom u Pojasu Gaze.

Palestinians gather at the site of Israeli strikes on houses in Maghazi, in the central Gaza Strip, November 3, 2023. REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Taoce su ubili izraelski vojnici misleći da predstavljaju prijetnju i taj incident pojačao je zabrinutost o vođenju rata protiv Hamasa koji traje već 72 dana.

Demonstranti traže od vlade da obnovi pregovore o oslobađanju talaca sa palestinskim islamskim Hamasom, vladajućim u Gazi.

Vlada Izraela se obavezala da će uništiti tu ekstremističku organizaciju posle iznenadnih napada bez presedana na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra, u kojima je ubijeno preko 1.200 ljudi, uglavnom civila i odvedeno 240 talaca.

Izrael bi takođe mogao da se suoči sa pritiskom da smanji velike vojne operacije kada u posetu dođe ministar odbrane SAD Lojd Ostin (Lloyd Austin) jer je Vašington izrazio zabrinutost zbog rasta broja civilnih žrtva u Gazi iako obezbeđuje ključnu vojnu i diplomatsku podršku toj zemlji.

Poziv na „hitno primirje“ danas je u Izraelu uputila ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona (Catherine Colonna) u cilju oslobađanja još talaca i isporuke veće količine pomoći Gazi i približavanju „početku političkog rešenja“.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je prethodno reklo da je jedan njegov zaposleni poginuo u izraelskom udaru na jednu kuću u Rafi i osudilo napad u kojem je poginulo još nekoliko civila.

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke su u međuvremenu pozvali na održiv prekid vatre, ocenivši da je „suviše mnogo civila ubijeno“.

„Izrael neće pobediti u ovom ratu ako njegove operacije unište izglede za mirnu koegzistenciju sa Palestincima“, napisali su britanski šef diplomatije Devid Kameron (David Cameron) i Nemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) u Sandej tajmasu (The Sunday Times).

Očekuje se da će američki ministar odbrane nastaviti diskusije u roku za okončanje najitenzivnije faze rata.

Izraelski i američki zvaničnici su razgovarali o tranziciji ka ciljanim udarima. Meta takvih udara bili bi lideri Hamasa, a cilj bi bio oslobađanje talaca, ali nije rečeno kada će se to desiti.

Porodice talaca su u međuvremenu upozorile da zatočeni u Gazi prolaze kroz pakao i da su u smrtnoj opasnosti te da Izrael mora ponuditi još jedan sporazum o oslobađanju talaca.

Hamas je rekao da se to neće desiti dok se rat ne okonča i da će za razmenu zahtevati oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika, usključujući ekstremiste.

U udarima iz vazduha i kopnenim operacijama sa zemljom su sravnjeni veliki delovi severnog dela Gaze, ubijene hiljade civila i većina stanovnika potisnuta na jug opkoljene teritorije gde sada živi u prenaseljenim skloništima i šatorima.

Oko 1,9 miliona Palestinaca, gotovo 85 odsto stanovnika Gaze, je napustilo svoje domove. Poginulo je više od 18.700 ljudi, većinom žena i dece, po podacima tamošjeg ministarstva zdravlja.

Oni preživljavaju zahvaljujući maloj humanitarnoj pomoći.

Izrael je saopštio da će počev od danas kamioni moći da isporučuju pomoć i preko izraelskog prelaza Kerem Šalom. Do sada je bio otvoren samo prelaz Rafa iz Egupta.

Desetine Palestinaca je danas opkolilo kamione koji nose pomoć kada su prošli kroz Rafu i primoralo neke da stanu da bi se popeli i očajanju skinuli kutije i odneli ih.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je sinoć da će njegova zemlja „nastaviti da se bori do kraja“ u cilju eliminacije Hamasa, koji je izazvao rat.

Netanjahu se uz to obećao da će vratiti u Izrael 129 talaca, koliko ih je još uvek u zatočeništvu u Gazi, kako se procenjuje.

Gnev zbog ubistva talaca greškom će, kako se očekuje, pojačati pritisak na njega da obnovi pregovore sa Hamasom kojima je posredovao Katar o razmeni talaca za Palestince u izraelskim zatvorima.

Izraelski mediji su javili da se šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea sastao tokom vikenda sa katarskim premijerom Muhamedom bin Abdulrahmanom Al -Tanijem, koji je ranije pregovarao sa Hamasom, da diskutuje o obnovi pregovora.

U Gazi su četvrti dan za redom prekinute komunikacije, što je najduže u ovom ratu.

Organizacije za pomoć su rekle da im to komplikuje spasilačke napore i otežava još više praćenje posledica rata po civile.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh