Svijet

U Iranu pogubljen špijun izraelske obavještajne službe Mossad

Iran je u subotu pogubio čovjeka koji je osuđen na smrt nakon što je osuđen za saradnju s izraelskim obavještajnim službama.

“Jutros je izvršena smrtna presuda nad špijunom cionističkog režima u zatvoru Zahedan u jugoistočnoj pokrajini Sistan-Baluchistan”, objavila je web stranica iranskog suda Mizan Online.

Nije identificiran čovjek, ali je rečeno da je osuđen za “obavještajnu saradnju i špijunažu u korist neprijateljskog cionističkog režima (Izrael)”.

Također je proglašen krivim za “prikupljanje i davanje povjerljivih informacija špijunskoj službi Mossad s ciljem narušavanja javnog reda”, dodao je Mizan.

Nije poznato gdje je muškarac uhapšen ili kada mu je suđeno.

Iran je ranije najavio hapšenje navodnih agenata koji rade za strane zemlje, uključujući Izrael, svog regionalnog glavnog neprijatelja.

U decembru 2022. Islamska republika objesila je četiri osobe koje su osuđene za saradnju s izraelskim obavještajnim službama.

Iran ne priznaje Izrael i dvije zemlje su godinama uključene u rat u sjeni. Teheran optužuje Izrael za izvođenje vala sabotažnih napada i ubistava usmjerenih na njegov nuklearni program.

Sjedinjene Američke Države i Izrael optužuju Iran za korištenje bespilotnih letjelica i projektila za napad na američke snage i brodove povezane s Izraelom u Zaljevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh