Svijet

Dva velika rizika ako Izrael odluči da potopi Hamasove tunele

Izrael bi mogao upumpati hiljade litara morske vode u mrežu tunela ispod Gaze u pokušaju da istjera Hamasove borce na površinu, navodi se u nedavnom tekstu Wall Street Journala (WSJ) ali takav potez bi mogao prouzrokovati sva neočekivana i veoma opasna rizika.

U razgovoru za Sky News, vojni analitičar profesor Michael Clarke je izjavio da se “to može učiniti, i bilo bi učinkovito”.

Odmah potom je upozorio na rizike:

“Oni (izraelska vojska) ne znaju da li se tu drže taoci ili ne“, rekao je profesor, sugerišući da bi time moglu ugroziti živote preostalih taoca koje drži Hamas.

Drugi rizik, rekao je profesor Clarke, bio bi zagađenje podzemnih akvafera koji služe u vodosnabdijevanju Gaze pitkom vodom,piše N1

“To bi bio vandalizam prema okolišu zbog kojeg svijet ne bi gledao blagonaklono prema Izraelu”, dodao je.

Međutim, druga mogućnost je da Izrael uopće ne namjerava da poplavi tunele već da samo “pustiti da priča izađe u javnost” što bi prema profesorovimriječima “istjeralo Hamas iz tunela riječima, a ne vodom”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh