Svijet

Izrael upozorio građane da što manje putuju u inostranstvo

Nacionalni bezbednosni savet Izraela danas je objavio upozorenja građanima u vezi putovanja u inostranstvo, zbog rastućeg antisemtizma širom sveta, dok traje rat protiv palestinskog Hamasa.

Izrael - Profimedia

Za nekoliko zemalja u Zapadnoj Evropi (uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku), u Južnoj Americi (uključujući Argentinu i Brazil), te Australiju i Rusiju, upozorenje je podignuto na drugi nivo, što znači da se Izraelcima u tim državama savjetuju dodatne mjere predostrožnosti.

U više zemalja u Africi, uključujući Južnu Afriku i Eritreju i centralnoj Aziji – Uzbekistan, Kazahstan u Turkmenistan upozorenje je podignuto na treći nivo i savjetuje se odlaganje putovanja u te države, ako nisu neophodna.

Savjet je ponovio preporuku da Izraelci razmotre nužnost svih putovanja u inostranstvo i pozvao sve one koji moraju da putuju da ne pokazuju otvoreno da su Jevreji i Izraelci.

Kako je ocijenjeno, od eskalacije koja je uslijedila 7. oktobra, “pojačani su napori Irana i njegovih saveznika, ekstremističkih organizacija Hamas i Islamski džihad, da napadaju Jevreje i Izraelce širom svijeta.”

Na toj osnovi, uz rastući nivo huškanja na nasilje, pokušaje napada i antisemitizam, Savjet preporučuje da se razmotre sva putovanja koja nisu neophodna.

Izraelski mediji prenose to upozorenje i navode da je razaranje u Pojasu Gaze i hiljade poginulih civila, po podacima tamošnjih vlasti, izazvalo međunarodne kritike i pritisak, čak i američki, na Izrael, uz porast antisemitskih incidenata širom svijeta. prenosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh