Svijet

Italija: Turizam cvjeta u malim selima!

Turizam se promijenio, a to je evidentno iu Italiji, gdje putnici sve više traže jedinstvena mjesta van utabanih staza.

Italija - biznis.ba

Većina turizma obično je koncentrisana u samo 1% zemlje: umjetnički gradovi kao što su Firenca, Rim, Venecija i Milano, ili gradovi poznati po svojoj kuhinji, poput Bolonje i Napulja, ili najpopularnijih italijanskih primorskih destinacija.

Ipak, prema podacima Coldiretti/Ixè-a, 2023. godine došlo je do porasta broja boravaka u malim italijanskim selima, pri čemu je 72% italijanskih turista odabralo jedno od više od 5.000 sela u svojoj zemlji kao destinaciju za odmor; ovo je pokazatelj sve veće privlačnosti nježnog, održivog turizma.

Ova divna sela raštrkana širom Italije, od severa do juga, nude autentična iskustva tradicije, kulture i istorije, a sve su dostupnija čak i bez automobila.

Zahvaljujući širokoj željezničkoj mreži Trenitalia, vlak je idealan, održiv način da otkrijete ove skrivene dragulje. Ovo je aspekt koji posebno cijene mlađi turisti, koji su ekološki svjesni.

Jedna od najprivlačnijih usluga koje se nude u italijanskim selima je mogućnost boravka u istorijskim stanovima: sa potražnjom za više od 80 posto u odnosu na 2019., ovi karakteristični domovi su šlag na torti nezaboravnog odmora, udaljenog od haosa i gužve u velikim gradovima.

Od Sicilije do Ligurije: put iz bajke kroz talijanska sela

Putovanje otkrićem kroz ove male dragulje moglo bi nas odvesti uzduž i popreko Italije, jer sela čine skoro 70% svih opština u zemlji. Svaki od ovih brojnih malih gradova i sela obuhvata istoriju i tradiciju, kao i finu hranu, vino i zanatstvo, i svi oni samo čekaju da budu otkriveni i doživljeni zajedno sa True Italian Experience, središtem koje nudi iskustva po meri za svaku vrstu putnika, sa vođenim obilascima, časovima kuhanja, časovima zanatstva i još mnogo toga.

Jedan primjer je Cefalù, sicilijanski dragulj koji je 2015. godine proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom, sa svojim kristalno čistim morem i Starim gradom izgrađenim gotovo u potpunosti od krečnjaka: nezaboravna destinacija, obogaćena arapsko-normanskim detaljima arhitekture.

U kontinentalnoj Italiji čeka vas regija Pulja, s Alberobellom, selom poznatom u cijelom svijetu po svojim karakterističnim nastambama trulla, dok posjetitelji Kalabrije mogu istražiti mjesta kao što su Tropea i Pizzo Calabro.

A kada su sela u pitanju, teško je nadmašiti Umbriju i područje Tuscije, sa njihovim malim srednjovjekovnim zaseocima i zamcima razasutim usred brda. Obavezno je Castiglione del Lago, uvršten među ‘Borghi più belli d’Italia’ (najljepša sela Italije) i okružen evokativnim srednjovjekovnim zidinama.

Odatle na sjeveru leži Toskana, razasuta s mnoštvom malih sela koja gledaju na Tirensko more: Orbetello je samo jedna od prekrasnih destinacija u regiji.

Konačno, područje Cinque Terre u Liguriji se ne smije propustiti. Vernazza, s pogledom na more, sa 738 stanovnika, smatra se jednim od najljepših sela u Italiji zbog šarenih fasada kuća, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh