Svijet

‘Hamas se ni blizu ne bori najjače što može, ovo je čudno! Možda spremaju klopku..‘

Hamas bi, smatra vojni stručnjak, mogao pružiti mnogo žešći otpor od onoga dosad. Dva su moguća razloga zašto se to ne događa…

Hamas se ne bori protiv izraelskih snaga onoliko žestoko koliko bi mogao, smatra ugledni vojni analitičar Sky Newsa Michael Clarke.

Clarke sugerira da palestinska militantna skupina možda postavlja klopku unutar grada Gaze ili koriste tunele za kretanje prema jugu gdje čekaju napad. Clarke je također izrazio sumnju jesu li se izraelske snage doista probile do središta grada.

“Još mi nije jasno bori li se Hamas najjače što može”, kaže Clarke. “Imam osjećaj da se samo neki od njih bore, a dosta ih je otišlo na jug i samo čekaju razvoj događaja”.

Hamas bi, navodi Clarke, mogao pružiti mnogo žešći otpor od onoga dosad da su htjeli. “No, iz nekog razloga, mislim da ne žele to ili pokušavaju uvući Izraelce u grad Gazu i dovesti ih tamo prije nego što stvarno pokažu što mogu učiniti”, navodi vojni analitičar.

“No, u ovom trenutku mislim da se Hamas ne bori tako snažno kao što su Izraelci očekivali ili u tako velikom broju kako su očekivali”.

Clarke također kaže kako nije baš siguran da su se izraelske snage probile do srca grada Gaze, kao što su u utorak rekli vodstvo Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, nego da se još uvijek probijaju do tamo. Oni su, kako navodi, još uvijek vrlo oprezni i zauzimaju određena područja oko grada radije nego da napadaju.

“Probit će se i tada ćemo vidjeti je li Hamas postavio klopke unutar grada Gaze ili će Hamas koristiti tunele samo da se makne s puta”, zaključio je Clarke, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh