Svijet

Jordan: Protjerivanje Palestinaca će dovesti do rata u regiji, moramo to zaustaviti

Jordan je danas upozorio da bi bilo kakav potez Izraela koji bi potaknuo novi bijeg Palestinaca gurnuo regiju u “ponor” šireg regionalnog sukoba.

Palestinians watch a fire burn among the rubble of a damaged residential building, in the aftermath of Israeli strikes, in Gaza City, October 10, 2023. REUTERS/Mohammed Salem

Ministar vanjskih poslova Jordana Ajman Safadi rekao je i da su izraelska blokada humanitarne pomoći za Gazu i primoravanje njezinih stanovnika da napuste domove „očigledno” kršenje međunarodnog prava.

Izrael je cijeloj populaciji sjevera Pojasa Gaze dao rok do subote ujutro da se preseli na jug te enklave, uoči očekivane kopnene ofenzive kojoj su cilj militanti Hamasa.

Najavio je da će držati dvije ceste otvorene do 16 sati po lokalnom vremenu kako bi omogućio ljudima da se evakuiraju.

„To će dovesti regiju u pakao rata”

Safadi je kazao kako vojna kampanja protiv Hamasa ubija nevine civile te da će dovesti do očaja i uništenja koje neće donijeti više sigurnosti Izraelu.

„Rat ubija i raseljava nedužne Palestince te će ostaviti regiju i svijet da se nosi s posljedicama okruženja uništenja i jada koje će Izrael stvoriti u Gazi”, rekao je Safadi nakon susreta s kanadskom kolegicom.

„Time se neće postići sigurnost niti će to dovesti do mira”, nastavio je Safadi.

Izraelski napori da preseli cijelu populaciju je „crvena linija” kojoj će se Arapi suprotstaviti, upozorio je.

„To će dovesti regiju u pakao rata, moramo stati na kraj tom ludilu”, zaključio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh