Svijet

Incident u Parlamentu Izraela: Arapskom poslaniku dobacivali “spalili su djecu, kako možeš spavati”

Moramo izvući sve civile, Jevreje, Arape, Palestince, iz kruga nasilja, dodao je Odeh zaključivši da “osveta nije način”

Poslanici Kneseta izglasali su danas vladu za vanrednu situaciju. Tokom današnje sjednice došlo je do incidenta između poslanika arapske stranke i nekoliko poslanika iz jevrejskih stranaka, javljaju izraelski mediji.

Do prepirke i ozbiljnih optužbi došlo je kada je Ajman Odeh (Ayman), koji predvodi pretežno arapsku stranku Hadash-Ta’al, sa govornice Kneseta poručio da “ne postoji ništa na svijetu što opravdava povrijeđivanje i ubijanje civila, nevinih osobe”, jasno kritikujući izraelski osvetnički odgovor na zločine Hamasa.

“Moramo izvući sve civile”
– Moramo izvući sve civile, Jevreje, Arape, Palestince, iz kruga nasilja – dodao je Odeh zaključivši da “osveta nije način”.

Njegov govor prekinula je poslanica Likuda Revital “Tally” Gotliv vičući “osveta Hamasu”, a ubrzo su joj se pridružili i drugi poslanici stranaka Likud i Otzma Yehudit.

– Samo mir donosi sigurnost, donosi prava – uzvratio je arapski poslanik.

Međutim, njegove riječi nisu smirile uzburkane emocije u izraelskom parlamentu, prenose mediji iz ove zemlje.

Ministri bez portfelja
– Spalili su djecu, kako možeš spavati – upitala je poslanica Likuda Keti Shitrit.

Podsjećamo, Kneset je danas odobrio imenovanja članova Partije nacionalnog jedinstva – Benija Graca (Benny Gantz), Gadija Eisenkota, Gideona Sa’ara, Čilija Tropera (Chilli Tropper) i Jifata Saša-Bitona (Yifata Shasha-Bitona) za ministre bez portfelja.

Tokom sjednice, premijer Benjamin Netanjahu najavio je aktiviranje klauzula u vezi sa “objavom rata ili poduzimanjem značajnih vojnih akcija”, što bi mu omogućilo da delegira ovlasti na komisiju za vanredne situacije. U ovaj komitet bi bili uključeni Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant (Yoav Gallant) i Beni Gantz (Benny),piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh