Svijet

Izrael raspoređuje desetine hiljada vojnika, sprema se surova odmazda

Deseci hiljada boraca raspoređeni su u izraelskoj zoni oko Pojasa Gaze i mi osvojit ćemo te sektore jedan po jedan, rekao je Hagari

Kako je rekao vojni zvaničnik Daniel Hagari, misija izraelske vojske je evakuirati sve stanovnike izraelskih zona oko Pojasa Gaze za 24 sata.

– Deseci hiljada boraca raspoređeni su u toj zoni i mi osvojit ćemo te sektore jedan po jedan sve dok ne ubijemo sve teroriste prisutne u Izraelu – rekao je Hagari.

Izraelske snaga u nedjelju tragaju za stotinama palestinskih boraca koji su se ubacili na njihovu teritoriju i nastavile su tući Pojas Gaze pošto je premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) objavio da je “Izrael u ratu” i da će to “biti dugi i teški rat” protiv Hamasa, koji je pokrenuo dosad neviđenu ofanzivu na Izrael.

Izrael i zvanično objavio rat: Raste broj žrtava, evakuišu se civili iz Pojasa Gaze
Podsjetimo, Hamas je ofanzivu počeo u subotu u zoru salvama raketa na Izrael čime je pokrivao svoje borce koji su se preko rupa u zidu između Gaze i Izraela ubacivali na teritoriju Izraela napadajući vojne i civilne položaje usred gradova.

Izraelske snage su na to odgovorile bombardiranjem brojnih meta u Gazi, uskom području s više od dva miliona stanovnika.

na što su izraelske snage odgovorile bombardiranjem brojnih meta u Gazi, uskom području s više od 2 miliona stanovnika.

– Ubili smo ih na stotine na sigurnosnoj ogradi (koju je Izrael podignuo oko Pojasa Gaze) dok su pokušavali ući u Izrael i tokom povlačenja. Ubili smo ih više od 400, a ranjene su hiljade u Gazi – kazao je Hagari.

Hamas kidnapovao brojne Izraelce, porodice očajne: Niko nam ne pomaže, Netanjahu pošalji helikoptere
Brojni Izraelci kako civili tako i vojnici, oteti su i taoci su u rukama palestinskih boraca.

– Prva faza privodi se krajueliminacijom velike većine neprijateljskih snaga koje su se ubacile na našu teritoriju – kazao je Netanjahu.

Upozorio je Izraelce da “su počeli dug i težak rat”.

Izraelska vojska je objavila ranije da su još stotine ubačenih palestinskih militanata u graničnim područjima s Gazom.

– U nedjelju su izraelske snage preuzele kontrolu nad policijskim zapovjedništvom u Sderotu na granici s Gazom pošto su “neutralizirale 10 terorista koji su bili ondje – saopštila je policija.

Izraelske vlasti nisu objavile nikakve podatke o otetim civilima i vojnicima koje drže palestinski borci, no izraelski portal “Ynet “procjenjuje da je “riječ o stotinjak ljudi”.

Prema posljednim informacijama, najmanje 400 ljudi je ubijeno u Izraelu, a više od 2.000 ih je ranjeno u velikom napadu Hamasa iz Pojasa Gaze, prema podacima objavljenim rano u nedjelju.

Palestina traži hitan sastanak Arapske lige
U Pojasu Gaze ubijeno je 313 Palestinaca, a gotovo 2.000 je ranjenih prema podacima koje je objavio Hamas.

Sukob se proširio u nedjelju ujutro i na područje uz granicu Libanona gdje je šijitski proiranski libanonski pokret gađao izraelske mete, a Izrael je na njih odgovorio vatrom.

Vijeće sigurnosti UN-a treba danas održati hitnu sjednicu o stanju na Bliskom istoku.

Inače, ofanziva je počela u vrijeme pregovora između Izraela i Saudijske Arabije pod okriljem Sjedinjenih Država koji bi trebali voditi normalizaciji odnosa vodeće arapske države i Izraela.

Arapske zemlje uglavnom su pozvale na suzdržanost, ali i označile da je Izrael kriv za ofanzivu zbog dugotrajne blokade, dok je Iran, koji je saveznik Hamasa i neprijatelj Izraela, čestitao na herojskoj ofanzivi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh