Svijet

Najčuvanijim zatvorom vladaju kriminalci

Ekipa britanskog “Sky Newsa” istražila je u tom zatvoru događaje koji su uznemirili Veliku Britaniju.

Ilustracija

Žurke sa alkoholom u ćelijama, tuče, ubadanja noževima i oštrim predmetima, zatvorski čuvari sa neispravnom opremom, samo su djelić slike koja se može zateći u jednom od najčuvanijih zatvora u Velikoj Britaniji “HMP Five Wells” u Nortamptonširu.

Ekipa britanskog “Sky Newsa” istražila je u tom zatvoru događaje koji su uznemirili Veliku Britaniju.

Jedan čuvar je rekao da su napadi na osoblje “svakodnevna pojava”.

Trojica zatvorskih čuvara digli su uzbunu oko situcije u najsavremenijem “super zatvoru” koji vodi bezbjednosna firma “G4S”.

Kažu da im “nedostaje osoblja, da ima previše neiskusnih čuvara, da su nedovoljno opremljeni i da postoji kultura koja dozvoljava zatvorenicima da dižu nerede”.

“Nedostaje nam opreme. Imamo sreće ako dobijemo radio. A imamo veoma ograničenu količinu kamera za tijelo koje rade. To je kao lutrija”, rekao je prvi policajac kojeg su novinari sreli na parkingu blizu zatvora.

Čovjek kojeg su nazvali Hari, da bi zaštitili njegov identitet, rekao je da zatvorenici mogu da vide kada kamera za tijelo ne funkcioniše. Rekao je da je život u zatvoru opasna mješavina neiskusnog osoblja i zatvorenika koji su agresivniji nego što bi se moglo očekivati u zatvoru kategorije C, prenosi “Sky News”.

“Zatvorenici vode glavnu riječ. Ako se stvari ne promijene, neko će poginuti. I to će biti zatvorski službenik. Volim svoj posao, ali šta će biti potrebno? Da li će biti potrebno da neko bude ubijen na tom mjestu prije nego što neko kaže: ‘Moramo nešto da uradimo u vezi sa ovim?'”, ispričao je on.

Hari je rekao da on i njegove kolege stalno pronalaze domaće ili švercovano oružje u zatvoru. Kazao je da je nekoliko nedjelja prije intervjua, zatvorski službenik izboden u glavu metalnim šiljkom, a na dan intervjua bilo je pet napada na članove osoblja. Drugi službenik je ispričao da je preživio ubod nožem, prenijela je Nova.

Sali je takođe odlučila da progovori o stanju u zatvoru, a novinari su sa njom razgovarali van zatvorskog kompleksa, pišu Nezavisne.

“Bojim se da će se tamo dogoditi nešto užasno. Neko će biti izboden, ili će neko biti ubijen u tom zatvoru, bilo da je to član osoblja ili zatvorenik”, rekla je ona.

Dodala je da je zlostavljanje uobičajeno.

“Bacanje urina i fekalije u lice. Pljuju nas. Bacaju stvari na nas. Policajac je izboden prije nekoliko nedjelja. Udaraju nas, šutiraju nas, saplićemo se… Tako nešto se dešava na dnevnoj bazi”, kazala je Sali.

Iz “G4S” su saopštili da nijedan policajac nikada nije izboden u zatvoru i da je policajac u opisanom incidentu zadobio samo površinske povrede. Nazvan pametnim zatvorom, “HMP Five Wells” je vladino rješenje za zastarelo viktorijansko zatvorsko imanje, kao što je Vandsvort, odakle je nedavno pobjegao zatvorenik.

Izgrađen je između 2019. i 2021. godine na 14,5 hektara zemlje, po cijeni od 253 miliona funti.

U punom kapacitetu može da primi 1.680 zatvorenika. Ima blokove oblika X sa širim, kraćim hodnicima, koje je navodno lakše kontrolisati sa ultra sigurnim prozorima dizajniranim da spriječe dilovanje droge i ilegalne telefone.

Međutim, nedavno su zatvorenici postavili slike iz svojih ćelija na društvene mreže koristeći krijumčarene mobilne telefone na kojima se čini piju alkohol i konzumiraju drogu.

Drugi snimak, postavljen na YouTubeu, prikazuje zatvorenika na krovu, a tu je i tuča u ćeliji.

Sali je rekla da je nedostatak osoblja toliki problem da je uobičajeno da samo jedna žena oficir bude sama sa 60 muškaraca u smjeni, kada bi trebalo da budu najmanje dva člana osoblja koji čuvaju stražu.

I Hari i Seli su rekli da ima više ilegalnih droga u oblasti rehabilitacije nego u bilo kom drugom dijelu zatvora.

Uzbunjivači kažu da je još jedan problem veliki broj novih, mladih regruta u zatvorskoj službi koji su tek završili fakultet.

Hari je rekao da su od 17 ljudi sa kojima je trenirao ostala samo dvojica.

“Funkcija osoblja je apsolutno smiješna. Ima mnogo članova osoblja koji nemaju apsolutno nikakvo zatvorsko iskustvo. Nedostaje im samopouzdanja. Dakle, zatvorenici imaju slobodne ruke”, dodao je on.

Uzbunjivači vjeruju da često korumpirani članovi osoblja unose drogu. Još jedna službenica sa kojom su novinari razgovarali, a koju su nazvali Džejn, napustila je posao u zatvoru jer se nije osjećala sigurno.

Ona je rekla da se osoblje dovoljno ne pretresa.

“Bilo je očigledno da višem rukovodstvu uopšte nije stalo do dobrobiti osoblja. Broj jedan, vaša najveća prednost je vaše osoblje”, kaže ona.

Sva tri uzbunjivača su se složila da u službi ima korumpiranih zaposlenih. I Hari i Sali su rekli da ih nisu pretresali oko šest nedjelja.

Prošle nedjelje je Udruženje zatvorskih službenika upozorilo da organizovane kriminalne grupe šalju saradnike da se obučavaju za zatvorske službenike zbog krijumčarenja droge i telefona u zatvor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh