Svijet

Zelenski uvjeren da isporuke F-16 mogu pomoći Ukrajini da okonča rusku invaziju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je okupljenima u Danskoj u ponedjeljak kako su ga obećane isporuke američkih borbenih aviona F-16 uvjerile da Ukrajina može okončati rusku invaziju.

Volodimir Zelenski - agencije

Danska i Nizozemska u nedjelju su najavile da će isporučiti prve avione F-16 Ukrajini, a prvih šest trebalo bi da budu isporučeni oko Nove godine. Washington je odobrio isporuku aviona uoči puta Zelenskog u Copenhagen.

– Danas smo uvjereni da će Rusija izgubiti ovaj rat – poručio je Zelenski hiljadama ljudi koji su se okupili ispred danskog parlamenta da čuju njegov govor, pišu Vijesti.ba.

Rusija je ranije upozorila da bi isporuka aviona Ukrajini samo eskalirala rat, koji se razvlači skoro 18 mjeseci. Ruske snage osvojile su skoro petinu teritorije Ukrajine, i Kijev se bori da ih istisne, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh