Svijet

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni dobio još 19 godina zatvora

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, koji već služi zatvorsku kaznu, osuđen je na dodatnih 19 godina zatvora, na suđenju koje je održano u kaznenoj koloniji.

Aleksej Navalni - Handout

Navalni je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije i aktivnosti. On negira svoju krivicu.

Navalni već služi devetogodišnju kaznu zbog kršenja uvjetnog otpusta, prevare i nepoštovanja suda. Optužbe se široko smatraju politički motiviranim.

Od zatvaranja 2021. godine Navalni je držan u udaljenoj kaznenoj koloniji.

Sala u zatvoru, Kaznenoj koloniji broj 6 u Melehovu, koja se nalazi 240 km istočno od Moskve, pretvorena je u improvizovanu sudnicu za najglasnijeg kritičara Kremlja. Postupak je održan iza zatvorenih vrata.

Ruski državni tužioci zatražili su zatvorsku kaznu za Navalnog u još restriktivnijoj “koloniji specijalnog režima”. Takvi zatvori su obično rezervisani za najopasnije ruske kriminalce.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama uoči presude Navalni je izrazio uvjerenje da će mu biti izrečena zatvorska kazna u “staljinističkom” stilu osmišljena da uplaši druge potencijalne neistomišljenike.

Na papiru slučaj vodi moskovski sud. Ali odluka da se suđenje održi u zatvoru ukazuje na to da su ruske vlasti htjele izbjeći publicitet koji bi neizbježno došao premještanjem Navalnog u rusku prijestolnicu. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh