Svijet

Stoltenberg: Samit u Vilniusu već ušao u historiju

Govoreći na početku dvodnevnog samita NATO-a u Vilniusu u utorak, generalni sekretar Jens Stoltenberg pozdravio je podršku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Da što prije proslijedi pristupni protokol za Švedsku Velikoj narodnoj skupštini, nazvavši ovo historijskom odlukom koja je “dobra za Švedsku, dobra za Tursku i dobra za cijelu Alijansu.”

Na samitu, saveznici će također poslati jasnu poruku da “stojimo uz Ukrajinu koliko god je potrebno” i unaprijediti političke veze s Kijevom – uključujući inauguracijski sastanak Vijeća NATO-Ukrajina s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Stoltenberg je podvukao da će saveznici donijeti odluke o jačanju odvraćanja i odbrane i dogovoriti se o ambicioznijem obećanju ulaganja u odbranu.

Generalni sekretar je također izrazio zadovoljstvo što će se saveznicima pridružiti lideri Australije, Novog Zelanda, Japana i Republike Koreje, ističući da sigurnost nije regionalna, već globalna, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh