Svijet

Problemi za Prigožina: Putin podržava stavljanje Wagnera pod kontrolu vojske

Užestokoj svađi između najviših ruskih vojnih zvaničnika i šefa plaćeničke grupe Wagner se čini da je predsjednik Vladimir Putin stao na stranu ruskog vojnog vrha, pozivajući da se ruski “dobrovoljački odredi” koji se bore u Ukrajini stave pod direktnu kontrolu ministarstva odbrane, što bi moglo predstavljati ozbiljan problem za Prigožina, navodi Guardian.

Putinova nedavna izjava ozbiljno potkopava Prigožina, koji je Wagnerovu ulogu u preuzimanju Bakhmuta koristio kako bi pojačao svoj javni profil u Rusiji kako bi se suprotstavio Putinovim generalima i promovisao sebe.

Obraćajući se grupi proratnih blogera u utorak, ruski predsjednik je rekao da pozdravlja inicijativu ministra odbrane Sergeja Šojgua da prisili plaćeničke grupe da potpišu ugovore s ministarstvom, nalog koji je Prigožin odbio slijediti.

“Ovo mora da se uradi i to mora da se uradi što je brže moguće“, rekao je Putin o vojnim ugovorima, rekavši da je to “u skladu sa zdravim razumom, ustaljenom praksom i zakonom“.

Ranije je Šojgu naredio svim dobrovoljačkim odredima da potpišu ugovore sa njegovim ministarstvom do kraja mjeseca, što je korak koji se smatra pokušajem integracije Prigožinove grupe u vojsku.

“Wagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom“, rekao je Prigožin u odgovoru, kritikujući Šojgua što “nije pravilno upravljao vojnim formacijama“.

“Kada smo počeli da učestvujemo u ovom ratu, niko nije rekao da ćemo biti obavezni da sklapamo sporazume sa Ministarstvom odbrane”, rekao je, direktno se obračajući Putinu.

Podcrtao je da “nijedan od Wagnerovih boraca nije spreman ponovo krenuti putem srama” i dodao da vjeruje da će ruski predsjednik pronaći “kompromis” po ovom pitanju.

Svađa između Prigožina i vojske dostigla je novi vrhunac ovog mjeseca kada je jedan ruski komandant optužio Wagner za otmicu i mučenje njegovih vojnika.

Prigožin na promotivnoj turneji
Putinova intervencija se smatra velikim poticajem za Šojgua, dugogodišnjeg saveznika predsjednika koji se suočio sa političkim pritiskom zbog posrnulih napora Moskve u Ukrajini. To je također dovelo Prigožina u najizazovniji položaj od početka invazije.

“Šojgu Prigožina sada drži u manje-više šah-mat poziciji. Ako Wagner ne potpiše ugovor za nekoliko sedmica, država bi mogla imati osnova da prestane podržavati Wagner, ili čak poduzeti pravne poteze protiv njih”, rekla je Dara Massicot, viši istraživač politike u think-tanku Rand Corporation.

Neki analitičari smatraju da je Putin vjerovatno donio odluku da ograniči uticaj Wagnera u Ukrajini mesecima ranije.

“Odluka je donesena u januaru, ali su čekali da Wagner zauzme Bakhmut”, rekla je Tatjana Stanovaya, osnivačica firme za političke analize R Politik.

“Odlučeno je da barem na teritoriji Ukrajine svi budu potčinjeni generalštabu”, dodala je.

Prigožin je ranije ovog mjeseca objavio da su se njegove trupe uglavnom povukle iz Bakhmuta nakon što su zauzeli veći dio grada, ali i pretrpili velike gubitke.

Isključenje Prigožina iz Ukrajine uklonilo bi jednu od najprepoznatljivijih ratnih ličnosti Rusije.

Kako navodi Guardian, Prigožin je sebe preko društvenih mreža prikazao kao populističku, antielitnu ličnost koja je odjeknula među Rusima koji su nezadovoljni tokom invazije Ukrajine. Njegov status u javnosti dosegao je vrhunac kada su njegove trupe postepeno zauzele Bakhmut, što je Moskvi donijelo prvu opipljivu vojnu pobjedu od prošlog ljeta.

“Prigožin shvata da je njegov publicitet njegova zaštita. On nema zvanični status, ali zna da Putin preferira stabilnost i da ne bi želio da izazove haos puštajući druge da idu protiv takve javne osobe“, rekao je bivši zvaničnik odbrane koji je sa njim radio.

Suočavajući se sa sve većim problemima, Prigožin je krenuo na turneju širom Rusije, obraćajući se građanima zajedno sa tvrdolinijašima kao što je bivši trgovac oružjem Viktor Bout. Međutim, kako navodi Guardian, upitno je da li on može održati svoj ugled samo kroz ovu promotivnu turneju.

“Ne mislim da će to imati isti efekat kao njegova bitka za Bakhmut. Prigožin je malo gurnut u ćošak i pokušava da smisli kako da ostvari svoje ciljeve“, rekla je Stanovaya.

Ipak, neki smatraju da je prerano spekulisati o Prigožinovom padu.

“Ljudi su mnogo puta pogrešno otpisivali Prigožina”, rekao je bivši zvaničnik odbrane.

“Šojgu trenutno ima prednost, ali ako ukrajinska kontraofanziva ne uspije, Prigožin će vjerovatno biti ponovo pozvan“, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh