Svijet

Zelenski u iznenadnoj posjeti Francuskoj, sastao se s Macronom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski boravio je u nedjelju u iznenadnoj posjeti Parizu, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Volodimir Zelenski i Emmanuel Macron - twitter

U zajedničkoj izjavi nakon trosatnog sastanka u Jelisejskoj palati, dvojica lidera osudila su rat Rusije i Ukrajine.

Rusija treba odmah i bezuslovno povući svoje snage iz Ukrajine, posebno iz nuklearne elektrane Zaporožje, “čije neodgovorno zauzimanje i militarizacija od strane ruskih oružanih snaga predstavlja ozbiljnu prijetnju”, rekli su.

U saopštenju je takođe podvučena posvećenost Francuske nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, piše n1ifo.

“Francuska će nastaviti svoju političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku Ukrajini koliko god bude potrebno – pojedinačno i kroz međunarodnu saradnju u okviru Evropske unije, NATO-a, Ujedinjenih nacija i u drugim formatima”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će Francuska obučiti mnoge bataljone u narednim nedeljama i opremiti ih sa desetinama oklopnih vozila i lakih tenkova.

Pariz će takođe usredsrediti svoje napore na “podršku ukrajinskim sposobnostima protivvazdušne odbrane”, navodi se.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh