Svijet

Danas izbori u Turskoj: Erdogan ili Kilicdaroglu!?

Danas se održavaju predsjednički i parlamentarni izbori u Tuskoj, na kojim pravo glasa ima preko 64 miliona birača.

Građani Turske će birati između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske. Četvrti kandidat Muharrem Ince, ranije je povukao kandidaturu.

Aktuelni predsjednik Erdogan kandidat je Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Parti), na čijem se čelu nalazi. Kemal Kilicdaroglu je kandidat opozicionog Nacionalnog saveza, predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP). Sinan Ogan je kandidat ispred Saveza predaka, dok je Muharrem Ince bio kandidat svoje Partije domovine, prije povlačenja kandidature u četvrtak,pišu Vijesti

Kandidat ujedinjene opozicije, Kemal Kilicdaroglu, prema anketama se nalazi malo ispred Erdogana.

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh