Svijet

Sudan: Žestoki sukobi u Kartumu

U toku su žestoki sukobi između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u nekoliko oblasti u glavnom gradu Kartumu, piše Anadolija.

Žestoki sukobi u Kartumu - Twitter

Sukobi su zabilježeni u blizini predsjedničke palate i Generalne komande sudanske vojske u centru Kartuma.

Sudanska vojska je navela da su se njene snage sukobile sa snagama RSF-a, koje su pokušale napasti komandu vojske u Bahriju u Kartumu.

Saopćeno je da je vojska nanijela velike gubitke i žrtve RSF-u, primoravajući ih na povlačenje.

U međuvremenu, RSF je okrivila sudansku vojsku za sukobe i optužila je za kršenje primirja i za napad na svoje stambene četvrti artiljerijom i avionima na, kako je navedeno, “kukavički način”.

Od početka sukoba 15. aprila više od 550 ljudi je ubijeno, uz više od 5.000 povrijeđenih, navedeno je iz sudanskog Ministarstva zdravstva.

Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih snaga rasplamsalo se neslaganje oko integracije RSF-a u oružane snage, što je ključni uslov tranzicijskog sporazuma Sudana s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao državni udar.

Sudanski prelazni period, koji je počeo u augustu 2019. nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebao bi se završiti izborima početkom 2024. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh