Svijet

Ministrica finansija SAD-a upozorila na opasnost novčane krize

Američka ministrica finansija Janet Yellen upozorila je predsjednika Joea Bidena da poveća ili ukine limit duga kako bi spriječio moguću novčanu krizu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Janet Yellen - Ilustracija/NPR/Stefani Reynolds

Yellen je istakla da Ministarstvo finansija SAD-a neće moći da nastavi da ispunjava sve obaveze Vlade od početka juna.

“Nemoguće je sa sigurnošću predvidjeti tačan datum kada Ministarstvo finansija neće moći da plati Vladine račune”, navela je Yellen.

Predsjednik SAD-a je za 9. maj sazvao sastanak na kojem će se raspravljati o ovom pitanju. Limit duga je podizan ili mijenjan 78 puta od 1960. godine.

“Čekanje do posljednjeg trenutka da se ukine ili poveća limit duga može ozbiljno naštetiti poslovnom i potrošačkom povjerenju, povećati kratkoročne troškove zaduživanja za poreske obveznike i negativno uticati na kreditni rejting SAD-a”, rekla je Yellen spominjući prethodnu krizu.

Dodala je da ako Kongres ne poveća limit, ova situacija može izazvati ozbiljne poteškoće američkim porodicama, naštetiti globalnoj liderskoj poziciji zemlje i dovesti u pitanje sposobnosti SAD-a da brani svoje nacionalne bezbjednosne interese, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh