Svijet

Lavrov: EU postaje militarizirana kao NATO

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se Evropska unija militarizira rekordnim tempom, …

Sergej Levrov - Hayat

… dodavši kako postoji vrlo malo razlike između EU i NATO-a.

Ministar vanjskih poslova Rusije rekao je to na press-konferenciji održanoj sinoć, referirajući se na nedavno potpisanu deklaraciju NATO-a i EU.

Deklaracija EU i NATO-a o strateškom partnerstvu, podsjetimo, naziva rusku invaziju na Ukrajinu “najvećom prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti u više desetljeća”. U deklaraciji se poziva na “suradnju EU i NATO-a s ciljem suprotstavljanja rastućim sigurnosnim prijetnjama” te se ohrabruje maksimalna uključenost članica NATO-a koje nisu članice EU, ali i članica EU koje nisu u NATO-u, prenosi Index.

Ali, u deklaraciji se ne navodi da će NATO osigurati sigurnost Evropske unije. I dok NATO ističe da ne predstavlja nikakvu prijetnju Rusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin se u više navrata žalio na širenje NATO-a, koje je djelomično iskoristio i kako bi pokušao opravdati rusku invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Lavrov je ipak jučer na presici rekao kako je Rusiji u više navrata obećano da se NATO neće širiti, dodavši da su to bile laži.

Podsjetimo, Finska je prošlog mjeseca ušla u NATO potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, čime se udvostručila granica NATO-a s Rusijom.

Kremlj je reagirao na ulazak Finske u NATO porukom da će “biti prisiljen poduzeti protumjere” kako bi osigurao sigurnost vlastitih granica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh