Svijet

Orbanov ‘hladan tuš’ na nadu Ukrajine za NATO članstvom

Komentar mađarskog premijera Viktora Orbana na članak o posjeti prvog čovjeka NATO saveza Jensa Stoltenberga Kijevu izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama, a kako pišu neki mediji “problematični odnosi” Mađarske sa susjednom Ukrajinom ponovno su se “zapalili” kada je Orban odbacio snove zemlje o NATO-u tvitom od jedne riječi.

Viktor Orban - screenshot

“Šta?!”, kratko je poručio Orban u objavi na Twitteru, komentirajući članak kojeg je objavio Politico, a koji se odnosi na izjavu glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Kijevu u četvrtak, gdje je kazao da je “mjesto Ukrajine pravično u NATO-u”.

Uslijedili su brojni komentari na objavu mađarskog visokog zvaničnika.

“Hoćemo li reći glasnije? Stalni posao Mađarske u ovom trenutku je držati zemlje izvan NATO-a. Moram pitati zašto”.

“Ukrajini je mjesto u EU. I NATO-u. Mnogo važnije pitanje je: gdje je mjesto Mađarskoj?”.

“Mađarski premijer Viktor Orban pokazuje svoj entuzijazam naspram pozivnice Ukrajini za sljedeći summit NATO-a. On očito djeluje kao ruski agent utjecaja. Ali igra li on igru Moskve, ili bolje rečeno pokušava igrati opasnu politiku loptice poput admirala Horthyja 1940-ih? Dobro pitanje”.

Bilo je i onih koji su podržali ovakav stav.

“Očito je da Mađarska kao NATO članica nije pitana za mišljenje o ovom pitanju. Zapadna demokracija opet na djelu”.

Inače, kako piše Politico, odnosi između Budimpešte i Kijeva su napeti. Mađarska je godinama blokirala sastanke NATO-a na visokoj razini s ukrajinskim zvaničnicima, navodno zbog zabrinutosti oko prava govornika mađarskog u zapadnoj Ukrajini.

I uprkos osudi ruske invazije, Mađarska je odbila poslati oružje u pomoć susjednoj zemlji. Visoki mađarski zvaničnici u međuvremenu nastavljaju redovno posjećivati Moskvu i održavati bliske veze s Kremljom. U isto vrijeme, Mađarska koja se pridružila Turskoj u blokiranju švedske kandidature za NATO frustrirala je zapadne prijestolnice svojim stavom, piše Politico.

NATO saveznici, uključujući Mađarsku, odlučili su još 2008. da će se Ukrajina na kraju pridružiti savezu, ali put Kijeva u NATO je zastao, a u septembru je ukrajinsko vodstvo zatražilo “ubrzani pristup” za pridruživanje.

Ipak, radi se o osjetljivom pitanju.Većina NATO saveznika – uključujući SAD – žele izbjeći bilo kakve velike pomake u procesu pristupanja Ukrajine dok traje rat.

Tokom svog posjeta Kijevu, Stoltenberg je rekao da je razgovarao o višegodišnjoj inicijativi NATO-a za pomoć Ukrajini u prijelazu s vojne opreme iz sovjetske ere na vlastite standarde Saveza.

Ali ostaje nejasno kakav će politički signal čelnici NATO-a odlučiti dati ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na nadolazećem summitu saveza, zakazanom za juli, navodi se u tekstu. prneosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh