Svijet

Macron predstavlja novu strategiju Francuske prema Africi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas će predstaviti novu strategiju Francuske za Afriku.

Emmanuel Macron - vijesti.ba

Njegov govor u predsjedničkoj palači dolazi dva dana prije njegove posjete zemljama središnje Afrike, dok se Pariz nastoji suprotstaviti rastućem kineskom i ruskom uticaju u regiji.

Macron će posjetiti Gabon i prisustvovati samitu o zaštiti okoliša, zatim Angolu, Republiku Kongo ili Kongo-Brazzaville i na kraju Demokratsku Republiku Kongo, navodi AFP.

Predsjednik je insistirao na tome da je Afrika prioritet njegovog drugog predsjedničkog mandata, a u julu prošle godine je otputovao u Kamerun, Benin i Gvineju Bisau.

Macron bi trebao u ponedjeljak otkriti “svoje prioritete i svoju metodu za produbljivanje partnerstva između Francuske, Evrope i afričkog kontinenta”, saopćio je predsjednički ured.

Njegovo obraćanje danas je nastavak govora koji je uputio studentima na univerzitetu u Burkini Faso 2017. u kojem je obećao raskid s nekadašnjom postkolonijalnom politikom svoje zemlje na kontinentu s više od 50 zemalja.

Tada je kritikovao “zločine evropske kolonizacije” i pozvao na “istinski novi odnos” između Afrike i Evrope.

Ali od tada se mnogo toga promijenilo u Burkini Faso i široj regiji Sahela.

Francuska je u sporu s novim vojnim vlastima u Maliju i Burkini Faso, povlačeći svoje trupe iz obje bivše francuske kolonije nakon što su godinama pomagale tamošnjim vlastima u borbi protiv džihadista.

Pariz je također veoma zabrinut zbog sve veće uloge Rusije u afričkim zemljama francuskog govornog područja, uz kineski pritisak na uticaj koji je očit već nekoliko godina, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh