Svijet

Šef NATO-a upozorava kako Ukrajina troši više oružja nego je Zapad u stanju proizvesti

NATO treba “pojačati proizvodnju” streljiva jer ukrajinska stopa upotrebe daleko nadmašuje trenutne kapacitete i iscrpljuje zalihe, rekao je ove sedmice šef NATO saveza Jens Stoltenberg.

“Rat u Ukrajini troši golemu količinu streljiva i iscrpljuje savezničke zalihe”, rekao je Stoltenberg novinarima. “Trenutna stopa izdataka Ukrajine za streljivo višestruko je veća od naše trenutne stope proizvodnje. To stavlja našu odbrambenu industriju pod pritisak”, ističe.

Stoltenberg je priznao da se NATO suočava s “problemom” budući da je trenutačno vrijeme čekanja na streljivo velikog kalibra poraslo s 12 na 28 mjeseci. No, insistirao je kako je uvjeren da dosad poduzeti koraci znače da su članice NATO-a “na putu koji će omogućiti nastavak potpore Ukrajinu”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh