Svijet

Mramorno more se povlači zbog vjetra

Stručnjaci istražuju slučaj povlačenja Mramornog mora za čak 25 metara i objašnjavaju kako tako jaka oseka nije povezana s zemljotresima.

Mramorno more - screenshot

Opservatorija Kandilli u Turskoj napominje da je riječ o meteorološkim događaju, prenio je Večernji.

Navodi se da zbog centra visokog pritiska, koji se nalazi na zapadu Turske, vjetar već duže vrijeme puše od sjevera prema jugu iznad Istanbula ka Mramornom moru.

Prema podacima Glavnog zavoda za meteorologiju, intenzitet ovog vjetra je oko 20 kilometara na sat i neprestano nosi površinsku morsku vodu na obali Mramornog mora na evropskoj strani Istanbula prema jugu.

Stručnjaci ističu da se zbog toga nivo vode smanjuje i povlači na sjevernoj obali Mramornog mora, dok se povećava na južnoj obali.

Iako ovaj događaj nije povezan s potresima, nedavno je objavljeno kako su zemjotresi prouzrokovali pomicanje tla Anadolije za čak tri metra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh