Svijet

Evropski parlament pozvao na nove sankcije protiv iranskih vlasti

Europski zastupnici usvojili su u četvrtak rezoluciju kojom se poziva na dodatne sankcije protiv svih iranskih pojedinaca i entiteta odgovornih za kršenje ljudskih prava…

Evropski parlament - Nap

Europski zastupnici usvojili su u četvrtak rezoluciju kojom se poziva na dodatne sankcije protiv svih iranskih pojedinaca i entiteta odgovornih za kršenje ljudskih prava, a također su glasali za proglašenje Revolucionarne garde kao terorističkog entiteta, piše Fena.

“Iranske vlasti moraju prekinuti gušenje sloboda vlastitih građana. Vrhovni vođa Ali Kmeni i predsjednik Ebrahim Raizi trebali bi se uvrstiti na listu sankcija”, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Antivladini prosvjedi izbili su u Iranu u rujnu nakon smrti u pritvoru iranske Kurdkinje Maše Amini, koju je pritvorila policija za moral koja provodi poštovanje obaveznog kodeksa oblačenja u Islamskoj Republici za žene.

“Očigledno zanemarivanje ljudskog dostojanstva i demokratskih težnji od iranskog režima, kao i podrška Rusiji, zahtijevaju daljnje prilagodbe u stavu EU prema Iranu”, navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Iran je ranije upozorio da će Europska unija “pucati sebi u nogu” ako proglasi Revolucionarnu gardu kao teroristički entitet.

Europski parlament u srijedu je pozvao EU da označi Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju, okrivljujući je za represiju nad prosvjednicima i isporuku dronova ruskoj vojsci za korištenje u Ukrajini.

Iran i svjetske sile, među kojima su članice EU Francuska i Njemačka, sudjeluju u pregovorima od 2021. o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., a razgovori su u zastoju od rujna, prenosi Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh