Svijet

Stoltenberg obećao više teškog naoružanja za Ukrajinu

Ukrajina može uskoro očekivati dodatne isporuke teškog naoružanja iz zapadnih zemalja, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za njemački medij u nedjelju, 15. januara.

Kijev se dugo zalagao za teže naoružanje, uključujući tenkove, ali su zapadne zemlje bile nevoljne, navodeći kao razlog strah da će biti uvučene u rat ili provocirati Rusiju, piše AFP.

“Nedavna obećanja za tešku ratnu opremu su važna i očekujem više u bliskoj budućnosti”, rekao je Stoltenberg dnevniku Handelsblatt.

Također je naglasio da je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio napadom na Ukrajinu.

“Precijenio je snagu svojih oružanih snaga. Vidimo njihove pogrešne korake, nedostatak morala, probleme s vodstvom, lošu opremu. No, Rusi su pokazali da su spremni podnijeti velike gubitke kako bi postigli svoje ciljeve”, naveo je.

Stoltenbergova izjava dolaze uoči sastanka ukrajinske odbrambene kontaktne grupe, koja koordinira isporuke oružja Kijevu, iduće sedmice u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

“U odlučujućoj smo fazi rata. Stoga je važno da Ukrajini osiguramo oružje koje joj je potrebno za pobjedu”, kazao je Stoltenberg.

Od invazije Rusije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara 2022., Ukrajinci su u zamahu, a Zapad proširuju raspon oružja koje im se nudi.

Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države obećale su u januaru farncuske lake tenkove AMX-10 RC, 40 njemačkih vozila Marder i 50 borbenih vozila Bradley.

Međutim, raste pritisak na saveznike da idu dalje i pristanu na isporuku borbenih tenkova, prenosi AFP.

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je u subotu, 14. januara, da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Challenger 2, čime je Velika Britanija postala prva zapadna zemlja koja će isporučiti teške tenkove, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh