Svijet

Macron i Šmihal razgovarali o vojnoj i finansijskoj podršci Ukrajini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ukrajinski premijer Denis Šmihal razgovarali su o dodatnoj vojnoj i finansijskoj podršci Ukrajini tokom sastanka u Parizu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Emmanuel Macron - vijesti.ba

“Razgovarali smo o dodatnim isporukama modernih sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu našeg neba, o finansijskoj podršci za Ukrajinu od Evropske unije i Francuske, o obnovi ukrajinskog energetskog sistema i nabavci opreme koja nam je potrebna za brze popravke”, objavio je Šmihal na Telegramu.

Dodao je da je s francuskim predsjednikom razgovarao i o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje i potrebi demilitarizacije regiona što je prije moguće.

Na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini u Parizu prikupljeno je oko milijardu eura donacija kako bi se stanovništvu pomoglo da prebrodi zimu u zemlji s infrastrukturom uništenom u ruskim napadima.

“Francuska Vlada i francuski narod ostaju naši pouzdani saveznici u borbi za slobodu i nezavisnost Ukrajine”, rekao je ukrajinski premijer, zahvalivši se francuskom predsjedniku na organizovanju takvog događaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh