Svijet

Putin i Erdogan telefonski razgovarali o saradnji iz oblasti ekonomije i dogovarali nove projekte

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan održali su danas telefonski razgovor putem kojeg su razgovarali o ekonomskoj situaciji između Rusije i Turske.

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin - Twitter

Putin i Erdogan razgovarali su o rekordnom rastu trgovinskog prometa i energetskim projektima dviju zemalja, žitnom sporazumu i sirijskom sporazumu, saopćila je danas press služba Kremlja.

“Detaljno su razmotrena pitanja proširenja bilateralne saradnje u različitim oblastima. Posebno je konstatovan rekordan rast trgovinskog prometa. Naglašeno je posebno značenje zajedničkih energetskih projekata, uglavnom u sektoru gasa. S obzirom na rezultate nedavnog azgovora predsjednika Gazproma Alekseja Milera u Istanbulu, nastavljena je razmjena mišljenja o inicijativi stvaranja regionalnog gasnog čvorišta na teritoriji Turske”, navodi se u saopćenju.

Lideri dvije zemlje su razgovarali i o načinu implementacije Istanbulskih sporazuma od 22. jula koji se tiču isporuke ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

“Dogovor je sveobuhvatan, zahtijeva uklanjanje prepreka za dotične isporuke iz Rusije kako bi se zadovoljili zahtjevi najpotrebnijih zemalja. Vladimir Putin je iznio suštinske procjene situacije oko Ukrajine”, navodi se dalje.

Putin i Erdogan su također spomenuli pitanje sirijskog rješenja u kontekstu poštovanja odredbi rusko-turskog memoranduma o razumevanju potpisanog 2019. godine.

“Odbrambene i spoljnopolitičke agencije dvije zemlje podržaćt e bliske veze u tom pogledu”, napominje Kremlj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh