Svijet

Najjače države Evrope: Ne pristajemo na Putinove ucjene

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona odgovorio je na ultimatum Vladimira Putina, koji je ranije danas zatražio da od sutra sva plaćanja “neprijateljskih zemalja” budu u rubljima ili će u protivnom raskinuti postojeće ugovore o isporuci plina.

Plin - Energetika-lj.si

Glasnogovornik Borisa Johnsona potvrdio je da Velika Britanija nema namjeru plaćati za ruski plin u rubljima – službenoj valuti Ruske Federacije.

Dodao je da vlada “razmatra implikacije Putinovog zahtjeva na europsko tržište”.

Na pitanje postoje li okolnosti u kojima bi Britanija pristala plaćati za ruski plin u rubljima, Johnsonov glasnogovornik je rekao: “To nije nešto što planiramo napraviti.”

Francuska i Njemačka pripremaju se za prekid isporuke ruskog plina, rekao je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

Le Maire je rekao to odgovarajući na upozorenje da će Rusija raskinuti ugovore o kupnji plina svima onima koji odbiju plaćati ruski plin u rubljima.

“Sutra bi moglo doći do situacija u kojoj više nema ruskog plina. Na nama je da se pripremimo za te scenarije i mi se spremamo za njih”, rekao je Le Maire nakon razgovora u Berlinu s njemačkim kolegom Robertom Habeckom.

Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva, rekao je da Putin neće ucjenjivati Njemačku. Njemačka je tako odgovorila na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da strani kupci plaćaju ruski plin u rubljama.

“Svi naši saveznici s kojima sam razgovarao vjeruju da se postojeći ugovori za plin moraju poštovati”, rekao je Habeck.

Rekao je da još nije vidio nove račune za plin iz Rusije, dodavši kako je “Njemačka spremna na svaku Putinovu odluku vezanu za plin”.

EU iz Rusije uvozi oko 40% potrebnog plina, a najveći kupac je upravo Njemačka, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh