Svijet

SAD pokreće odjel koji će se baviti ruskim oligarsima i njihovom imovinom

Nova radna grupa, nazvana KleptoCapture, dio je napora Sjedinjenih Država, Evropske unije i drugih saveznika da kazne Rusiju i Bjelorusiju zbog tekuće ruske invazije na Ukrajinu

Novi odjel američkog ministarstva pravosuđa fokusirat će se na ruske oligarhe, njihove jahte i drugu imovinu. Saopćili su da pokreću specijalnu jedinicu za pomoć u provedbi sankcija protiv dužnosnika ruske vlade i oligarha, pritom ciljajući na njihove jahte, avione, nekretnine i drugu imovinu.

Nova radna grupa, nazvana KleptoCapture, dio je napora Sjedinjenih Država, Evropske unije i drugih saveznika da kazne Rusiju i Bjelorusiju zbog tekuće ruske invazije na Ukrajinu, koristeći izvozna ograničenja i druge financijske sankcije.

Glavni državni odvjetnik Merik Garland (Merrick) rekao je da će nova radna skupina uključivati ​​tužitelje i federalne agente te stručnjake za pranje novca.

– Udružujemo se s našim europskim saveznicima kako bismo pronašli i zaplijenili njihove jahte, njihove luksuzne stanove i njihove privatne avione – rekao je Bajden u obraćanju građanima.

Gonit će sve koji budu kršili sankcije uvedene Rusiji prije i nakon početka napada na Ukrajinu, kao i one buduće. Pratit će kako se poštuju mjere uvedene protiv ruskih novčarskih ustanova, nadzirući, primjerice, korištenje kriptovaluta.

Moći će zaplijeniti imovinu pojedinaca koji su na meti sankcija ako je ona stečena na “nezakonit način”, dodaje ministarstvo. Zasad je imovina nekih oligarha zamrznuta, što znači da ju ne mogu prodati ni iznajmljivati, ali su i dalje njezini vlasnici. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh