Svijet

Antony Blinken: “Iran još ne poštuje nuklearni sporazum”

Američki državni sekretar Antony Blinken je danas rekao da SAD još nisu vidjele da li će država Iran uraditi ono što se od nje zahtijeva u skladu sa nuklearnim sporazumom, kako bi nakon toga sankcije bile ukinute Teheranu.

Antony Blinken - Vijesti.ba

Iranski predsednik Hasan Rohani je prošle sedmice rekao da su SAD bile spremne da ukinu ekonomske sankcije, iako ga je visoki iranski zvaničnik demantirao, dok su evropske diplomate rekle da su ostala vrlo teška pitanja.

Indirektni razgovori između SAD i Irana su održani u Beču o nuklearnom sporazumu, sa temom – kako bi Teheran mogao da nastavi sprovođenje sporazuma iz 2015. godine u razgovoru sa svjetskim silama.

Iran, vjerujem, zna šta je potrebno da ispuni svoj dio dogovora iz nuklearnog sporazuma, ali nismo vidjeli ništa od Irana što ukazuje da su spremni da urade ono što treba da urade. To je svojevrstan test i još nemamo odgovor – rekao je Blinken.

SAD su napustile nuklearni sporazum 2018. godine, dok je predsjednik SAD bio Donald Trump.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh