Nauka

Kinezi napravili sopstveni čip za mozak

​Kina je napravila sopstvenu verziju čipa za mozak nalik Neuralinku, i koristila ga da prikaže kako majmun može uz pomoć njega da koristi robotsku ruku samo uz pomoć misli.

Majmun sa implantom po imenu Neucyber držao je jagodu robotskom rukom, a sam čip je razvio institut “Beijing Xinzhida Neurotechnology”, prenio je “Reuters” pozivajući se na kinesku novinsku agenciju “Sinhua”.

“Ova čip hvata suptilne promjene u električnim signalima mozga i tako postiže da se mislima upravlja akcijama, omogućavajući kontrolu mašina bez fizičkog kontakta”, rekao je profesor Univerziteta Cinghua, Luo Minmin, koji je učestvovao u ovom projektu.

Neucyber čip se sastoji od fleksibilnih mikroelektroda, dva “uređaja za akviziciju neuronskih signala” i jednog “generativnog neuralnog algoritma za dekodiranje”, prenosi “Reuters”.

Za razliku od kompanije Ilona Maska, Neuralinka, koji je započeo ispitivanja na ljudima i čiji je prvi ljudski pacijent u stanju da igra igrice poput Civilization VI i Mario Kart, u Kini još nisu počeli sa testovima svog implanta na ljudima, prenosi “b92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh