Nauka

Otkrivena nova vrsta dinosaurusa u Argentini

Argentinski paleontolozi objavili su da su otkrili novu vrstu dinosaurusa, nazvanu Čakisaurus nekul, koja je živjela prije oko 90 miliona godina na području današnje Patagonije.

Jonathan Cooper/Pexels

Čakisaurus nekul je dinosaurus srednje veličine i biljojed, a fosil je pronađen u prirodnom rezervatu Pueblo Blanko, u južnoj provinciji Rio Negro, gdje su prethodno pronađeni mnogobrojni ostaci drugih dinosaurusa, sisara i riba.

Smatra se da je najveći Čakisaurus dostigao veličinu od tri metra dužine i 70 centimetara visine, a nove studije ukazuju na to da ova vrsta dinosaurusa brzo trčala i imala rep neobično zakrivljen nadole, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Rodrigo Alvarez, autor studije o ovoj vrsti, rekao je da se radi o dvonožnom dinosaurusu a njegov koautor Sebastijan Rosadilja objasnio je da je Čakisaurus imao jake zadnje udove i da je repom mogao da manevriše u stranu u stranu i tako održava balans kada trči.

Tim argentinskih paleontologa uz podršku Nacionalnog geografskog društva, prvobitno pronašlo ostatke ove vrste 2018, ali su svoje otkriće objavili nedavno u časopisu ”Cretaceous Research”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh