Svijet

Bundestag: Najava Amerike da će uvesti sankcije gasovodu „Sjeverni tok 2“, je prijetnja suverenitetu Njemačke

Šef komiteta njemačkog Bundestaga za energetiku Klaus Ernst izjavio je da Berlin razmatrra mogućnost podnošenja tužbi raznim sudovima zbog najave Amerike da će uvesti sankcije gasovodu „Sjeverni tok 2“, a postupak SAD nazvao je prijetnjom suverenitetu Njemačke.

„Te sankcije ne odnose se na američku teritoriju, već na teritoriju Evropske unije, a EU smatra da takav uticaj protivriječi međunarodnom pravu“, izjavio je Ernst.

Prema njegovim rečima, pretnje uvođenjem sankcija protiv luke grada Zasnic, koja je logistički centar gasovoda, podiže postupke Vašingtona na novi nivo, jer to više nisu sankcije protiv kompanije, već pretnja vladinim institucijama koje su odobrile realizaciju projekta.

„U najmanju ruku bih to nazvao javno neprijateljskim činom, zbog čega mislim da je sada došao trenutak kada treba jasno i precizno odreagovati“, istakao je Ernst, prenosi Sputnjik.

Dodao je da, ukoliko pregovori s Vašigtonom ne pomognu, Brisel mora da pribegne kontrasankcijama, kako „ne bi večito bio vreća za udaranje“.

Pored toga, Ernst predlaže da Nemačka uvede dodatne carine na američki prirodni tečni gas, koje bi u slučaju eskalacije sukoba mogle da prerastu u potuni embargo.

Ranije danas je saopšteno da se u Bundestagu razmatra mogućnost obraćanja Ujedinjenim nacijama zbog američkih pretnji da će uvesti sankcije gasovodu „Severni tok 2“.

Poslanik Bundestaga Valdemar Gert je u komentaru za TV kanal „360“ priznao da je obraćenje Ujedinjenim nacijama odavno neizbežna mera.

„Za svaku zemlju je teško da se sama suprotstavi američkim akcijama, tim pre Nemačkoj, čija privreda mnogo zavisi od američkog biznisa“, priznao je on.

Gert je apel Ujedinjenim nacijama nazvao pokušajem odbrane prava na energetsku nezavisnost, a prema njegovom mišljenju to će takođe biti test koji će pomoći da se utvrdi efikasnost Ujedinjenih nacija.

On je istakao da svrha tog obraćanja neće biti uvođenje sankcija Sjedinjenim Američkim Državama, već stvaranje platforme za suprotstavljanje američkim vlastima, što će pomoći da se projekat završi, prenosi danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh