Svijet

Čelnik WHO-a pozvao SAD da još jednom razmisli o napuštanju organizacije

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) General Tedros Adhanom Ghebreyesus u četvrtak je pozvao Sjedinjene Američke Države (SAD) da još jednom razmisle o napuštanju UN-ovog tijela, javlja Anadolu Agency (AA).

Tedros Adhanom Ghebreyesus - CNBC.com

Veoma blisko smo sarađivali sa SAD-om, a koji je poznat po svojoj velikodušnosti i podršci kao i vodstvu kada je u pitanju globalno zdravlje. Njegovo vodstvo i podrška spasili su mnoge, mnoge živote“, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je tokom intervjua za televizijsku mrežu NBC pozdravio napore SAD-a u borbi protiv HIV-a i AIDS-a dok je još služio kao ministar zdravstva u Etiopiji.

Problem nije u novcu, nije u pitanju finansiranje. Zapravo je veza sa SAD-om mnogo važnija, kao i njegovo vodstvo u inostranstvu. Rekao je sam više puta, ne možemo pobijediti ovog opasnog neprijatelja u podijeljenom svijetu. Trebamo jedinstven svijet“, rekao je Tedros referirajući se na borbu protiv novog tipa koronaviursa.

Pozvajući na evaluaciju ili procjenu kada je riječ WHO ili UN-ov sistem, Tedros je rekao kako istina može biti poznata i da se to može uraditi iznutra bez napuštanja organizacije.

Trebamo zajedno graditi budućnost“, smatra on.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. jula zvanično počeo povlačenje SAD-a iz WHO-a kada je obavijestio Kongres i UN o odluci koja bi trebala na snagu stupiti 6. jula 2021.

Potez je uslijedio nakon nekoliko mjeseci kritika koje je Trump uputio WHO-u navodeći kako je organizacija nedovoljno brzo i transparetno odgovorila kada se zaraza koronavirusa prvobitno pojavila u Kini prošlog decembra.

Koronavirus je odnio oko 710.000 života u 188 zemalja i regiona. Najteže su pogođeni SAD, Brazil, Indija i Rusija.

Podaci Univerziteta Johns Hopkins pokazuju kako je u svijetu koronavirusom zaraženo više od 18,8 miliona ljudi, a oporavilo se najmanje 11,4 miliona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh