Svijet

Nulti pacijent koji je bio zaražen mnogo prije epidemije: Nikome nije jasno kako se zarazio

Bolnica je ponovila testove na starim uzorcima pacijenata oboljelih od upale pluća i pronašli su nultog pacijenta.

Nulti pacijent u Francuskoj - BFMTV / YouTube

Francuska bruji o slučaju Amiruša Amara, koji je, kako prenose mediji, nulti pacijent ove zemlje. On je bio pozitivan na korona virus najranije 27. decembra, dakle skoro mjesec dana prije nego što je francuska vlada zvanično potvrdila prve slučajeve zaraze.

Šef bolnice sa sjevera Pariza Iv Koen rekao je za BFM TV da su naučnici ponovili testiranje na uzorku od 24 pacijenta koje su liječili u decembru i januaru, čiji su testovi bili negativni na grip.

Od 24 imali smo jednog koji je bio pozitivan na kovid-19 bolest 27. decembra“, rekao je Koen, dodavši i da je svaki uzorak ponovo testiran više puta da bi se otklonila mogućnost greške.

Amiruš Amar rekao je da nema pojma gdje se zarazio jer nije bio ni u jednom zaraženom području, a ova vijest znači da je virus možda stigao u Francusku i Evropu skoro mjesec dana ranije nego što se ranije mislilo.

Kako je rekao ljekar Iv Koen, Amiruš je bio bolestan oko dvije sedmice i zarazio je i svoju djecu, ali ne i suprugu koja radi u supermarketu, piše “Gardijan”.

Bio je zaprepašćen, nije razumio kako je zaražen. Zajedno smo sastavljali slagalicu i on nije nigdje putovao. Bio je u kontaktu samo sa suprugom koja je radila pored štanda za suši, blizu kolega kineskog porijekla – rekao je dr Koen.

Francuska je trenutno peta po broju oboljelih i preminulih sa više od 169.000 zaraženih i više od 25.200 slučajeva, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh