Svijet

Greta, djevojčica o kojoj priča cijeli svijet, boluje od tri veoma ozbiljne bolesti

Djevojčica Greta Tunberg postala je tema broj jedan u svjetskim medijima nakon što se pred Ujedinjenim nacijama obratila veoma emotivno govoreći o klimatskim promjenama.

Greta Tunberg- AP

Iako mnogi oduševljeno kliču Greti Tunberg zbog toga što je pokrenula milione ljudi da izađu na ulice u 150 zemalja sveta zbog klimatskih promjena ima onih koji su zabrinuti za njeno stanje.

Doktor Majkl Car Greg uporedio je Gretinu slavu sa slavom djeteta TV zvijezde koje je jednostavno “pregorjelo” pošto je konstatno gurano pod svjetla reflektora.

– Brinem što koristimo dijete ovako, koje bi trebalo da bude podvrgnuto lječenju jer je i sama rekla da boluje od anoreksije a ima i Aspergerov sindrom i bori se sa depresijom. Kao roditelj, da je ovo moje dijete, nisam siguran da bih ga puštao na svjetsku pozornicu, rekao je doktor i dodao da njen primjer šalje poruku drugim tinejdžerima da mogu da razgovaraju sa odraslima na veoma odbojan način.

Ovaj doktor smatra da je djeci mjesto u školi.

Greta je priznala da boluje od anoreksije, koju karakteriše težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. To je poremećaj u ishrani u centru čega se nalazi strah od gojenja.

Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja koji ne popušta ni onda kad je mršavost dostigla takve razmjere da je ugrožen život bolesnika. Iako je u središtu bolesti hrana, anoreksija je bolest uma.

Često započinje relativno prirodnom željom za gubitkom nekoliko kilograma. No budući da dijete samo privremeno ublažavaju psihološke probleme koji se nalaze u pozadini, bez njih uskoro nemogući unos hrane se postupno svodi na najmanju moguću mjeru čime gube od 15 do 60 odsto normalne tjelesne težine sve dok se jelo skroz ne ukine. Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svog tijela i često doživljava sebe debelom iako je istina suprotna.

S druge strane Aspergerov sindrom joj je dijagnostifikovan prije 4 godine, a on predstavlja vrstu autizma.

Aspergerov sindrom karakterizovan je poteškoćama u društvenoj interakciji i ograničenim, stereotipnim interesima i aktivnostima. Takođe se naziva i Aspergerov poremećaj ili samo Asperger, mada, među kliničkim istraživačima nema puno saglasnosti oko toga da li ga treba zvati sindromom ili poremećajem.

Aspergerov sindrom razlikuje se od ostalih poremećaja iz spektra autizma po tome što kod njega, uopšteno, nema zastoja u jezičkom i kognitivnom razvoju. Ipak, u standardnom dijagnostičkom kriterijumu nije spomenuta motorička nespretnost i atipična upotreba jezika, što se često javlja.

Sindrom je dobio ime po austrijskom pedijatru Hansu Aspergeru, koji je 1944. godine opisao djecu koja očigledno imaju normalnu inteligenciju, ali im nedostaje vještina neverbalne komunikacije, fizički su nespretna i ne pokazuju empatiju.

Na trećem mjestu Greta boluje od depresije koja spada u grupu poremećaja raspoloženja. Depresivno raspoloženje karakterizuje povlačenje bolesnika u sebe, potištenost, nesanica, gubitak apetita, pesimizam, usporeni misaoni tok, osjećaj beznađa i bespomoćnosti.

Radi se o bolesti svih vremena, svih uzrasta, rasa i oba pola. Žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci. Trenutno je depresija za žene zdravstveni problem broj dva. Depresija je masovno zastupljena u SAD – smatra se da preko 16-20 odsto populacije boluje u toku života od depresije (raniji podaci 3-10 odsto), a to su milioni ljudi, tj. ogromne finansijske troškove stvara lječenje ovog oboljenja. U Evropi je gotovo svaka četvrta osoba bolovala ili boluje od depresije.

Današnja medicina priznaje unutrašnje i spoljašnje uzroke depresije. Unutrašnji uzroci su tkz. predizpozicija za depresiju, a odnosi se na sklonost pojedinih familija ka depresiji, melanholični tip osoba, mada mnogi istraživači smatraju da indukcija i učenje modela ponašanja u porodici bitno utječu na, već rano u djetinjstvu, iskazanu „slabost“ u prenošenju informacija u mozgu, kao i na stepen raspoloženja, samopouzdanje, sigurnost, opštu veselost i nivo energije (za psihičku ili fizičku aktivnost).

Spoljašnji faktori su mnogobrojni i svode se na gubitak (stres), uopšteno govoreći – voljene osobe, zdravlja, blagostanja, zaposlenja, vjerovanja u sistem vrijednosti, sopstvenom kvalitetu života.

Kada se sve ove bolesti uzmu u obzir nameće se pitanje koje je i doktor Majkl Car Greg postavio, kako je moguće da su joj roditelji dozvolili takvo eksponiranje u javnosti. Nije li to dodatan stres za jednu djevojčicu od 16 godina koja boluje od anoreksije, depresije i Aspergerovog sindroma?

Mnogi eksperti i doktori će vam reći da je djeci mjesto u školi ili na igralištu sa svojim vršnjacima, a ne na svejtskoj sceni sa političarima i raspravama o klimatskim promjenama, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh