Svijet

Tenkovi na ulicama Washingtona, spremni i borbeni avioni

Pentagon prošle godine saopćio da gusjenice mogu oštetiti gradske puteve

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) raspoređuje tenkove, bombardere i drugu ratnu mašineriju za proslavu Dana nezavisnosti – 4. jula, koja tradicionalno iskazuje njenu vojnu moć.

Pentagon pokušava organizirati prelete B-2 Stealth bombardera i drugih vojnih aviona iznad Nacionalnog mola, parka u kojem se okupljaju građani u Vašingtonu. Na paradi će učestvovati borbeni avioni F-35 i F-18, akrobatski tim “Plavi anđeli”, helikopteri vojske i obalske straže i Marine V-22 Osprey.

Dva borbena vozila viđena su u u blizini Linkolnovog memorijalnog centra, gdje će Trump održati govor o proslavi Dana nezavisnosti.

Mali broj borbenih tenkova “Abrams” od 60 tona poslat je u Vašington željeznicom, kako bi bili postavljeni u blizini Nacionalnog mola, iako je vlada Distrikta Kolumbija uzvratila verbalnom salvom.

Uoči parade američka vojska pozvala je građane Vašingtona da “ne paniče” ako vide tenkove na ulicama.

Pukovnik Sanset Belinski rekao je kako će stanovnici “vidjeti vozila koja se kreću njihovim krajem, ali da ne trebaju paničiti”.

“Tanks, but no tanks” (Tenkovi, ali ne tenkovi), napisali su oni na nalogu na Twitteru, što se može protumačiti i kao igra riječi, jer se kod izgovaranja riječ “tanks” može tumačiti i kao “hvala”, pa bi poruka mogla glasiti i “Hvala, ali ne tenkovi”.

Podsjećaju da je Pentagon prošle godine saopćio da gusjenice tenkova mogu oštetiti gradske puteve. Iznad Nacionalnog mola pojavit će se i predsjednikov avion “Air Force One” te “Marine One” helikopter,piše Avaz

Tramp, koji je objavio događaj kao “Pozdrav Americi”, naveo je kako su vojni lideri “oduševljeni” što će učestvovati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh