Region

Orban: Evropski lideri ne razumiju značaj zapadnog Balkana

Viktor Orban, premijer Mađarske izjavio je da se plaši da evropski lideri ne razumiju strateški značaj zapadnog Balkana i Srbije i da su suviše daleko.

Viktor Orban - screenshot

– Zato to smatram svojom misijom, da im pomognem da shvate šta je Srbija, šta je Balkan, šta je na kocki. Jer ako, recimo, sjedite na obali Atlantskog okeana, ili se opuštate u Briselu ili Dablinu, ili čak u Madridu, teško je razumjeti koliki značaj taj region ima. Problem je u tome što ne razumiju da je Evropskoj uniji Srbija potrebna više nego što je Srbiji potrebna Evropska unija, jer Srbi imaju druge opcije. Ne zaboravite da imate sjajnu tradiciju u pokretu nesvrstanih – rekao je Orban u intervju Tanjugu.

Na pitanje gdje je Srbija na evropskom putu i da li EU iskreno želi Srbiju za svoju članicu Orban kaže da nije siguran, a to je pojasnio poređenjem sa Ukrajinom upitavši da li je fer da zemljama zapadnog Balkana, čiji je Srbija lider, u pregovorima godinama i godinama uvijek odlažu otvaranje novih poglavlja.

Kako navodi Orban, najzaslužnija osoba za dobre odnose zemalja je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Predsjednik Vučić je uspio da nađe veoma moderan, mogao bih reći evropski, ali u isto vrijeme kršćanski zasnovan odgovor na pitanje odnosa. Mađare je smatrao zajednicom koja doprinosi uspjehu Srbije. Tako da nas više ne vide kao teret već kao konstruktivan dio naroda koji može da doprinese uspjehu srpskog naroda – kazao je Orban, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh