Region

U Dubrovniku će ograničiti broj apartmana

Dubrovnik živi od turizma. Međutim, ako se takav trend nastavi, grad će postati tržište apartmana, a njegovi građani će živjeti na periferiji, prenose mediji u Hrvatskoj.

Dubrovnik - Nezavisne.com

Novi Zakon o turizmu u Hrvatskoj, lokalnim vlastima omogućava da ograniče broj turističkih ležaja, a dubrovački gradonačelnik već je najavio da u stambenim zonama više neće moći da se dobiju dozvole za nove apartmane, prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT).

Od 49.000 smještajnih kapaciteta u Dubrovniku, više od 35.000 je u nekom obliku privatnog smještaja, a apartmani su jedan od najboljih izvora prihoda u tom starom gradu na Jadranskom moru.

Samo u posljednje tri godine, broj ležajeva povećao se za 4.000. Stanovi se prodaju prije samog početka gradnje i uglavnom završe kao apartmani. Novim Zakonom o turizmu lokalne vlasti moći će da uvedu ograničenja.

– Stečena prava ne mogu da se diraju, dakle, ako me pitate da li se mogu sada poništavati neka rješenja za porodični smještaj, ne. To su stečena prava, ali se može da se u budućnosti planira – rekla je Nikolina Brnjac, ministarka turizma i sporta.

Dubrovački gradonačelnik među prvima je objavio da uvođenjem novog Zakona više neće biti novih dozvola za apartmane, posebno u stambenim zonama, ali je najavio i rekategorizaciju, smještaja pa se garaže i podrumi više neće moći iznajmljivati kao apartmani.

– Ono što mi ne želimo je da oduzimamo stečena prava ljudima koji već iznajmljuju, već rekategorizacijom da utvrdimo šta je ono što je uistinu za iznajmljivanje, a što je ono što ne može dobiti svoju kategorizaciju i ne može se više iznajmljivati kao apartman – kazao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, piše Biznisinfo.

Tržište i kapital, ističe, trenutno nadjačavaju demografiju. Ko već ima nekoliko apartmana, lakše sebi priušti još jedan.

– Omogućiti nove dozvole isključivo domaćim ljudima imalo bi smisla. Ako je cilj ograničiti kapital, može se po porodičnom stablu, kako se sada i dodjeljuje kategorizacija, ograničiti broj smještajnih jedinica po porodici i na taj način povući limit – kaže je Nino Dubretić, vlasnik agencije za privatni smještaj u Dubrovniku.

Dubrovčani inače teško dolaze do nekretnine, bez obzira na to je li riječ o kupovini ili dugoročnom najmu, ali kako se dodaje, ograničavanje broja apartmana dočekuju sa oprezom, prenosi “Nova Ekonomija”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh