Region

JAKA SUPERĆELIJSKA OLUJA STIGLA U SLOVENIJU: Na snazi crveni meteoalarm, nevrjeme se približilo granici sa Hrvatskom VIDEO

Nevreme, koje stručnjaci ponovo nazivaju superćelijska oluja, stiglo je u Sloveniju iz pravca Italije nešto posle 21.30 časova.

Nevreme se nešto pre 23 časova približilo hrvatskoj granici, gde je danas izdat narandžasti meteoalarm za grmljavinsko nevreme.

Zbog velike verovatnoće jakog grada, jakih naleta vetra i veoma obilnih pljuskova, slovenačka meteorološka služba Arso proglasila je crveni stepen opasnosti. Slovenački portal “Meteoinfo” upozorio je u ažuriranoj večernjoj prognozi da se zapadnoj Sloveniji ubrzano približava veoma jaka olujna ćelija, koja će verovatno biti praćena jakim vetrom i lokalno veoma jakim gradom.

– Snažna superćelijska oluja pogodila je slovenačku granicu kod Nove Gorice iz Italije, praćena orkanskim vetrom, jakim pljuskovima i lokalno jako velikim gradom. Oluja će se kretati prema centralnoj Sloveniji. Sklonite se i osigurajte svoju sigurnost! – dodaje “Meteoinfo”.

U zagrebačkoj regiji lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina praćeni jakim i olujnim vetrom, dok je verovatnoća grmljavine od 20 do 40 odsto, prenose mediji.

Žuto upozorenje za grmljavinu večeras je na snazi za karlovačku, gospićku i riječku regiju. Šanse za grmljavinu su manje od 40 odsto u Karlovačkoj i gospićkoj regiji, a 30 do 50 odsto u riječkoj regiji (koja uključuje Istru).

Iz Uprave civilne zaštite saopšteno je da je za utorak izdato i narandžasto upozorenje za grmljavinu, ceo dan za Zagreb, Rijeku, Karlovac i Gospić, a od podneva za osječku regiju.

Apeluje se na građane da budu spremni na jake grmljavine koje mogu da izazovu veliku štetu i da se zaštite od udara groma. Moguća je šteta na imovini i drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i saobraćaju.

U utorak će u kopnenom području biti promenljivo i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, mestimično i izraženijim vetrom i gradom, dok se na Jadranu očekuje slična situacija koja se širi i na veći deo Dalmacije. U sredu i dalje nestabilno sa kišom, ali osetno svežije. U četvrtak se vreme smiruje uz obilje sunca.

Za celu Hrvatsku sutra je na snazi upozorenje na grmljavinu. Narandžasto upozorenje je na snazi za Slavoniju, Zagrebačku, Karlovačku i Gospićku regiju, te za Istru i Kvarner. Za splitsku i kninsku regiju na snazi je žuto upozorenje na nevreme, dok je na dubrovačkom području narandžasto upozorenje na visoke temperature, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh