Region

Sveti Stefan ponovo otvoren: Šetnja ostrvom 25, ležaljke 200 eura

Nakon dvije godine pod katancem, zaštitni znak crnogorskog turizma ponovo otvorio vrata za posjetioce

Sveti Stefan, Crna Gora - empregopelomundo.com

Nakon dvije godine koliko je bio zatvoren, Sveti Stefan otvorio je svoja vrata u petak 14. jula.

Vile na ostrvu danas su bile pod ključem, dok je od hotelskih kapaciteta u funkciji vila Miločer, za čije je goste rezervisana Kraljičina plaža. Na Kraljevu plažu mogu i drugi posjetioci, ali ako ležaljke plate 200 eura, pišu Vijesti.

Kada je riječ o samom ostrvu Sveti Stefan, ono je odranije otvoreno za turističke obilaske ali danas nije bilo puno posjetilaca jer turisti uglavnom nisu informisani o turama. Svetim Stefanom se ponovo može šetati. Ipak, kapija je tokom dana uglavnom bila pod katancem, a da bi se otvorila, neophodno je da platite 25 eura.

Kako je najavljeno iz “Amana”, do kraja ljetnje sezone, po toj cijeni posjetioci, uz vodiča, imaće priliku da izaberu jedan od šest termina za šetnju ostrvom, dok je za djecu do 12 godina ulaz besplatan.

Pošto danas nije bilo puno interesovanja par iz Njemačke dobio je priliku da umjesto sa grupom, ostrvom prošeta samo sa vodičem. S druge strane, gostima Amana od danas je omogućen boravak u vili Miločer, a Kraljičina plaža rezervisana je samo za njih.

Za razliku od Kraljičine plaže, gdje mogu boraviti samo gosti resorta, na Kraljevu plažu mogu da dođu i drugi gosti ali ako su voljni da ležaljke plate 200 eura. Mještani Svetog Stefana, proteklih godina su protestovali zbog zabrane prilaska Kraljičinoj plaži, pa je zakupac “Sveca” Adriatic Propetries zatvorio resort. U međuvremenu su, zajedno sa Vladom, pronašli zajednički jezik.

– Ta mala Kraljičina plaža je bila zatvorena cijeli dan i noć. Sada je otvorena, ali od osam sati ujutru do osam sati naveče. Imaju specijalni režim. Mi smo na to morali da pristanemo – istakao je Vladislav Mitrović, predsjednik Mjesne zajednice Sveti Stefan.

Mitrović tvrdi da se, za razliku od ranijih godina, zakupac više ne ponaša kao “okupator”, već sarađuje sa mještanima pa, kako dodaje, kad već nije pod upravom države, Sveti Stefan i pod tuđim vlasništvom treba i može da bude na korist i lokalnoj zajednici.

Što se tiče turističkih obilazaka ostrva, iz Amana su kazali da će zimi ulaznica biti deset eura, dok će van sezone ture biti besplatne za sve obrazovne institucije sa teritorije Crne Gore.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh