Region

Novi protest danas u Beogradu, biće okružen RTS

Za danas je zakazan novi protest “Srbija protiv nasilja” koji će ovaj put biti u vidu velikog prstena građana oko RTS-a, saopštili su organizatori.

Kako se navodi u saopštenju, ovo će vjerovatno biti najveći, ili jedan od najvećih javnih skupova koji se ikada desio u ovom gradu i državi.

„Zbog očekivano veoma velikog broja ljudi i ograničenih mogućnosti kretanja, organizatori su se ovaj put odlučili za mnogo kraću trasu kretanja koja će završiti formiranjem prstena oko RTS-a“, napominje se u saopštenju.

Protest će početi ispred Narodne skupštine u 18 sati, a građani će se u povorci kretati Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim će skrenuti lijevo u Beogradsku ulicu, lijevo u ulicu Ilije Garašanina i opet lijevo u Takovsku do RTS-a, javlja N1.

„Sve građane koji, zbog velikog broja ljudi, ne budu mogli da prođu cijelom trasom, molimo da se rasporede u pravcu Tašmajdanskog parka, gdje će biti postavljena još jedna bina i tako formiraju prsten. Na taj način ćemo svi zajedno učestvovati u masovnom prstenu oko RTS-a i zahtijevati da javni servis na pravi način, nepristrasno i odgovorno izvještava o ogromnim problemima našeg društva, masovnim ubistvima, protestima i zahtjevima protesta, kao i načinima na koje kao društvo možemo da prevaziđemo ovu tragediju. Protest će trajati do 22 sata“, navode organizatori.

Oni pozivaju u građane da ponesu po cvijet i ostave ispred Narodne skupštine „kako bi pokazali poštovanje prema žrtvama masovnih ubistava i saosjećanje sa porodicama i prijateljima preminulih“.

„Molimo sve građane da pokažu najveću moguću odgovornost prema mirnom i nenasilnom karakteru protesta. Režim nema nikakav odgovor na ovo i najviše bi voljeli kada bi došlo do nasilja ili incidenta. Organizatori pozivaju sve građane da zbog osjetljivosti trenutka u kome se protest dešava pokažu dodatnu dozu odgovornosti i da se u slučaju bilo kakvih provokacija odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu“, ističu oni.

Podsjetili su i na zahtjeve protesta:

„Zahtijevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smjenu odgovornih ministara.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtijevamo

1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV,

2) smjenu svih članova Savjeta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja,

3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,

4) smjenu rukovodstva RTS-a,

5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa“,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh